Stora bidrag till Sveriges största städer

Malmö och Göteborg toppar listan på kommuner som får bidrag inom ramen för det kommunala utjämningssystemet. 7,3 miljarder delar de på.

EKONOMI. Två av Sveriges största städer får ta emot mest pengar inom det kommunala utjämningssystemet. Något är allvarligt fel när det ser ut så. Det är en sak om en kommun i Norrlands inland får ekonomiska medel tillskjutet, eller en kommun som drabbats av stora nedläggningar av basindustri. Men när Sveriges två största städer toppar listan så har något gått allvarligt fel.

Att Stockholmsregionen går bra kan man nästa förutsätta. Samma borde gälla för landets två största städer. Speciellt Malmö med sitt gynnsamma geografiska läge. Orsaken stavas massinvandring, i första rummet. Därefter misskötsel av den ekonomiska politiken.

Problemet är också att till exempel Malmö inte behöver lösa sina problem för att få ta emot det ekonomiska stödet. Snarare så blir det bara värre och värre. Något incitament för förändring finns inte eftersom “någon annan” alltid kan rycka in och hjälpa till.

I det långa loppet är ytterligare ett problem att “någon annan” till sist får slut på pengar. Kommun efter kommun i Sverige dras med ekonomiska underskott och utjämningssystemet fungerar bara så länge majoriteten kan skjuta till. Sammalunda gäller statens skattkista, som inte heller är bottenlös.

Hur länge det går att upprätthålla systemet genom konstgjort andning vet vi inte, men vi vet att det är på upphällningen. När pengarna tar slut väntar bistra tider. Inte många är beredda på dem.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!