Vaktstyrka tar över polisens uppdrag i Staffanstorp kommun

– Samhällskontrakt är brutet, vad innebär det?

Förvisso bör polisen i allt väsentligt vara kommunal, men det är ändå ett tecken i tiden att Staffanstorp kommun måste anställa en egen vaktstyrka. Kommentaren från kommunens säkerhetschef säger allt:
– Staten ska egentligen skydda invånarna men nu tar vi tag i det själva.

TRYGGHET. Staffanstorps nya säkerhetschef heter Emma Björk. Hon var tidigare polis i Malmö men har nu uppdraget att leda kommunens egen vaktstyrka. Under sommaren anställde hon fem ordningsvakter och nu behöver man inte längre vänta på polisen. Expressen skriver:

“När en full man uppträder aggressivt på ett torg i Staffanstorp ingriper ordningsvakter. Polisen dröjer två timmar med att komma och hämta honom. Händelsen är långt ifrån unik. Många svenska kommuner upplever att polisen inte följer sin del av samhällskontraktet.”

Kommuninvånarna är positiva men somliga inom polisen är det inte. Emma Björk berättar:

– Många är positiva till oss men det finns också poliser som anser att “ordningsvakter ska inte komma och leka poliser”. Jag kanske hade tyckt likadant om jag var kvar på andra sidan.

Det är klart att ordningsvakter inte ska leka poliser. Men om polisen inte kan sköta sitt arbete, vad återstår? Mer resurser? Javisst, men hur lång tid tar det att bringa ordning i polisorganisationen igen?

Ingen vill egentligen ha det vaktsamhälle som växer fram. Förutom säkerhetsföretagens ägare och anställda. I kommun efter kommun anställs ordningsvakter som får axla konsekvenserna av den politik som förts under årtionden.

Det vi ser nu är bara början.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Håll dig informerad, bli inspirerad. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!