100-tals migranter försökte storma USAs gräns – polisen svarade med tårgas

Under söndagen försökte 100-tals personer tillhörande den stora “migrantkaravanen” ta sig in olovligen i USA. Bland annat stormades gränsen vid San Ysidro, Kalifornien. Polisen tvingades använda tårgas. Som vanligt drog man sig inte för att låta kvinnor och barn gå först.

GRÄNSSKYDD. Deltagarna i karavanen som varit påväg mot gränsen mellan Mexiko och USA har avvisat alla utsträckta händer på vägen. Bland annat sa man nej när Mexiko erbjöd dem uppehållstillstånd. Målet är att ta sig in i USA eftersom att deltagarna anser att de har rätt till det.

Under gårdagen bröt så några hundra av migranterna igenom den mexikanska kravallpolisens linjer och stormade gränsen mot USA. De möttes av U.S. Customs and Border Protection (CBP) som tvingades avfyra tårgas mot den anstormande skaran. Migranterna försökte forcera de hinder som finns uppsatta på gränsen, men myndigheterna lyckades avvärja angreppet.

Migranternas attack tvingade Departement for Homeland Security (DHS) att tillfälligt stänga gränsövergångarna, vilket drabbade tusentals skötsamma privatpersoner och företagare på båda sidor gränsen. Men budskapet från Homeland Security Secretary Kirstjen Nielsen är tydligt:

“DHS kommer inte att acceptera denna sorts laglöshet och vi kommer stänga ner gränsövergångar om allmänhetens säkerhet hotas. Vi kommer också att åtala var och en som förstör federal egendom, som sätter våra anställda i fara eller hotar vår nations suveränitet.”

Mexikos inrikesminister säger i ett uttalande att man kommer att deportera alla migranter som med våld försöker att ta sig genom över gränsen. Han kallade det som skett för “provokationer” som är “långt ifrån hjälpsamma” för migranterna själva.

Detta är inte första gången som karavanmigranter använder våld. Större sammandrabbningar med mexikansk polis har ägt rum och enstaka attacker mot USAs gränsskydd har också rapporterats. Ett avtal mellan Mexiko och USA säger att Mexiko ska se till så att migranterna stannar på plats, medan de söker tillträde till USA enligt laga ordning.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}