Varning för tjuvar “kändes” rasistiskt

När en varning för ficktjuvar gick ut i Stockholms tunnelbana var den inte korrekt formulerad, enligt två kvinnor. De upplevde utropet som rasistiskt och sprang direkt till sociala medier för att klaga. P4 Stockholm plockade upp historien och nu riskerar vi att tunnelbaneförare inte längre bryr sig om att varna för ficktjuvar.

SKVALLERBYTTA. En välvillig tunnebaneförare har tagit på sig uppgiften att förhindra stölder i tunnelbanan. Detta görs genom ett ovanligt, men välbehövligt utrop i högtalarna. Föraren uppmanar alla passagerare att noga se efter sina tillhörigheter.

Ett sätt att ta hand om sina medmänniskor, eller illa dold rasism? Absolut det senare, enligt Josefin Meissner och Linn Björklund som båda reagerade starkt på varningen.

När Meissner av någon outgrundlig anledning blir intervjuad av P4 Stockholm berättar hon om den rasism som hon misstänker ligger bakom utropet.

— Håll i era telefoner, era datorer, håll i ert kaffe, för de här personerna tar allt. Jag kände att det var väldigt riktat mot en specifik grupp. Det var ingen vanlig varning för ficktjuvar utan det var mer “se upp för de här människorna”. Och jag tänkte ju direkt att det handlade om tiggare.

Som den beskyddare av tjuvar som Meissner verkar vara sprang hon direkt till tangentbordet och postade sin upplevelse på sociala medier.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Vad säger MTRs presstalesman när Tidningen Svegot ringer upp honom? Vad innebär egentligen “god ton”, och vad får Linn och Josefins agerande för konsekvenser? Var informerad! Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}