Uppvaknande eller omvändelse?

Ibland känns det fruktlöst att få folk att komma till sans och se samhällsutvecklingen från vår synvinkel. Varför ändra de sig inte när det är så uppenbart?

KRÖNIKA. Häromdagen pratade jag med min gamle vän Anders Klarström. Få människor har lagt så mycket arbete på att förstå hur människor tänker som Anders. Få är dessutom faktiskt lika smarta som han är. Jag pratade om hur svårt det var att nå fram till folk och få dem att tänka i nya banor.

Klarström frågade mig när han och jag skulle ändra oss?

-Va? Det lär vi aldrig göra!

-Men du tycker att andra ska göra det?

Och så är det ju, vi tycker att vi har rätt och vi har investerat mycket tid och tankar i att cementera vår verklighetsuppfattning. Missförstå mig inte, jag har inga tvivel om att den nationella och traditionella analysen är korrekt. Jag tror också att vi på vår sida är mer öppna för debatt och omprövning än våra motståndare, det är naturligt att det är så om man i minoritet, man granskar sig själv mer än om man är på majoritetens sida.

Vi måste förstå att våra motståndare har samma syn på sin egen verklighetsuppfattning. Det är svårt att acceptera att man har fel.

Men, vi måste förstå att våra motståndare har samma syn på sin egen verklighetsuppfattning och att det är svårt att acceptera att man har fel.

Det här är viktigt att ha med sig. Ingen kommer att ändra sig för att de får den senaste brottsstatistiken i ansiktet. De har ”lärt sig” att de ser den större bilden och ”förstår bakgrunden” och kan därför se ”över” sådana ”detaljer.”

Många dispytmarkörer blir det…

För att folk ska kunna byta fot behövs det något de kan uppfatta som nytt. Den så kallade flyktingkrisen 2015 var ett exempel på något människor kunde ha för att byta ståndpunkt, det var ”ok” innan men med det här stora inflödet blev det för mycket. Händelser i deras närhet kan vara en annan sak. Alla har sin nyckel eller sin kombination av steg att ta. Och det finns ingen patentlösning.

På gott och ont kommer det inte att vara brist på nya katalysatorer. Det kommer att ske terrordåd och övergrepp, vi kommer att få större problem med skola och vård än idag och personliga tragedier kommer att vara stå som spön i backen även i framtiden. Tror fasen att man vill säga ”vad var det jag sa” då men vi får försöka höja oss över den reaktionen. Ju fler som öppnar ögonen desto lättare bir det för ytterligare fler att ”se” en förändrad situation.

Avsaknaden av en regering är faktiskt också av godo här. Den liberala demokratin visar sin oförmåga samtidigt som de faktiskt gör färre dåliga saker än normalt just nu. Att det är just Annie Lööfs tur att misslyckas just nu höjer bara underhållningsvärdet även om jag redan före valet förutsade att just hon skulle vara den som gjorde Löfven till statsminister. En parodi är det i vilket fall.

Det var alltför idag. Se till att omvända någon den närmaste veckan men gör det smidigt, de ska helst inte fatta att de blivit ledda!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}