Högkonjunkturen närmar sig sitt slut

Svenskt näringsliv varnar i senaste rapporten

Även om det inte var några dramatiska förändringar i senaste rapporten från Svenskt Näringsliv så ser vi att vi går från relativt ljusa ekonomiska tider till mörkare. Och det kan fort få effekter som gör att hela Sverige rasar ned i en lågkonjunktur, något vi är extremt dåligt förberedda för. Men kanske är det precis vad Sverige behöver?

OROANDE. På något sätt stapplar sig Sverige fortfarande fram och vi kan trots allt säga att vi lever i en högkonjunktur. Det finns fortfarande gott om arbete och Sveriges ekonomi är relativt stabil. Men detta kan inte vara för evigt, särskilt med tanke på att den massiva invandring vi har haft i decennier inte visade sig vara speciellt lönsam. Alls. Tvärtom.

Enligt Svenskt Näringsliv har vi varit i högkonjunktur sedan 2016 men detta börjar nu mattas av och vi har mörkare ekonomiska tider framför oss, även om det inte ser så dramatiskt ut. Än.

Ett stort problem är givetvis den svaga utvecklingen av BNP per capita. Sverige faller allt länge ned i internationella jämförelser och nu är tillväxten lika låg som under de “problematiska” åren på 70- och 80-talen.

Svenskt näringslivs chefsekonom berättar att BNP per capita är helt avgörande för vårt välstånd.

— På lång sikt är utvecklingen av BNP per capita helt avgörande för vårt välstånd. Även om Sverige ligger relativt väl till i olika internationella rankingar av företagsklimat behöver vi jobba med de delar där vi presterar sämre, som skatter och arbetsmarknadens funktionssätt. Här behövs strukturreformer.

Den svaga utvecklingen av BNP kan delvis förklaras med befolkningstillökning och att produktiviteten inte utvecklas som önskas.

Kanske goda nyheter

Som redan konstaterats stapplar sig Sverige på något sätt fram, exakt hur det går till är en gåta. Men sjukhusen står fortfarande, gatorna blir plogade (om än feministiskt) och de flesta svenskar har fortfarande ett jobb att gå till och ett hem att vila ut i.

Vi har det helt enkelt ganska bra så länge vi lyckas undvika den värsta mångkulturen. TVn lyser med sitt trygga blåa sken på kvällarna, barnen är mätta och det är inte svårt att förstå hur politikerna lurar i oss att Sverige går bra. Kanske tror man till och med att Sveriges ekonomi är “urstark“.

För det är så mycket lättare att ignorera alla larmrapporter om vad som händer i Sverige om man har det bra själv. Det rör ju inte en själv. Fattiga pensionärer, lamslagen polis, gruppvåldtäkter och en sjukvård på randen till kollaps är något som berör någon annan. Men inte en själv.

Men nu ser det alltså ut som att vi alla har tuffare ekonomiska tider framför oss. Kanske kan det få det svenska folket att förstå vad som faktiskt är viktigt? Det är inte din nya TV eller den kommande utlandsresan. Det är inte heller din karriär eller din sociala status.

När sötebrödsdagarna är slut är det tryggheten som är det enda viktiga. Att kunna ta hand om sig och sina egna. Då gäller det att vara förberedd.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!