Polisrekrytering i Rinkeby ska “spegla samhället”

Svenska polisen har många problem, men brist på mångfald är knappast ett av dessa. De krafter som råder har dock bestämt sig för att polisen måste spegla samhället, och därför satsar man nu på att hitta nya poliser i ökända förorten Rinkeby. Ett något märkligt val av plats.

MÅNGFALDEN. Imorgon, onsdag, håller polisen ett rekryteringsmöte i Rinkeby. Mellan 16 och 18 kan nyfikna lokalbor träffa representanter för polisen och ställa frågor. Förhoppningen är att fler ska bli intresserade av detta allt mer spännande yrke.

Varför just i ett utanförskapsområde? Det handlar om att polisen annars inte kan utföra sitt uppdrag, om vi ska tro Niclas Andersson som är polischef över området.

— Ska vi lyckas med vårt uppdrag måste vi spegla samhället och jag hoppas att fler ska bli intresserade av att söka sig till ett både roligt och utmanande jobb.

Denna oförståeliga önskan av att “spegla samhället” låter lika märklig varje gång man läser den. Är det verkligen något att sträva efter? Vill vi ha samma sorts personer inom poliskåren som i samhället i övrigt? Jag tycker inte det. Polisen, med det våldsmonopol som de i teorin har, bör vara betydligt bättre människor än gemene man.

En svensk polis bör vara längre, starkare, mer psykiskt stabil, modigare och ha högre moral än medborgaren i snitt. Det bör vara ett grundkrav med tanke på all makt polisbrickan innebär, och de förväntningar vi som skattebetalare har på dem.

Men inte. Istället får vi, som vanligt, bara höra att mångfald är viktigt. Utan att få veta varför.

— Det är viktigt att fler söker polisutbildningen och att de som söker och sedan blir poliser har en blandad bakgrund. Vi behöver mångfald inom polisen.

Rinkeby hatar polisen

Polisen är knappast välkommen i förorterna idag, och just Rinkeby sticker ut extra i detta avseende. Efter många förhandlingar beslutade man att bygga ett polishus där, något som varit förknippat med en hel del problem. Ingen ville ens ta på sig byggnationen. Det var helt enkelt för farligt att bygga där.

Till slut tog NCC på sig uppdraget, till dubbla kostnaden. 747 miljoner beräknar man att det nya polishuset kommer kosta. Och de höga kostnaderna är inte svåra att förstå. Personalen hotas och vakter krävs dygnet runt för att bevaka bygget.

Men trots detta så attackerades polishuset i somras. Man körde in en bil i stängslet, kastade sten och smällare på väktarna och avslutade med att tända eld på bilen.

Men byggandet fortsätter och om det inte sker några fler attacker planeras det komma i bruk hösten 2019. En del problem återstår dock. Exempelvis hur de poliser som arbetar där ska ta sig till arbetet. Åka tunnelbana är det inte tal om. Även det anses för farligt.

Ta striden

Givetvis ska det i Sverige råda svenska lagar och det finns redan idag allt för många platser där en annan lag råder; där polisen inte är den som har våldsmonopolet. Där den enda skymt man ser av det svenska samhället är bidragspengar. Detta ska givetvis inte accepteras och det behövs göras något åt problemen, idag hellre än imorgon. Därför är det kanske ingen dum idé att bygga en polisstation i Rinkeby.

Men lösningen är knappast mer mångfald. Tvärtom.

Uppdatering: Niclas Andersson återkom senare under dagen. Han anser att en poliskår med hög mångfald framförallt erbjuder fler “perspektiv”.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}