Backabranden 20 år senare

Natten mellan den 29 och 30 oktober 1998 anlade fyra iranska ungdomar en brand i en lokal vid Backplan på Hisingen i Göteborg. Orsaken? De fick inte komma in utan att betala. Resultatet? 63 personer dog och omkring 200 skadades.

BACKABRANDEN. 1998 bodde jag i Fagersta men jag kan ärligt säga att jag inte minns omständigheterna kring när jag fick reda på vad som hänt i Göteborg. Det var inte som Estoniakatastrofen eller mordet på Palme, inte för mig i alla fall. Men någon gång på morgonen den 30 september fick Sverige veta att det brunnit i en festlokal i Göteborg och att många ungdomar dött i lågorna. De flesta som dog var invandrare och snart nog skulle den idé och vidare rörelse jag tillhörde anklagas för det som skett.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Vet mer! Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}