Nyköpingsmodellen skulle minska segregationen

– Den ökade i stället

Med den revolutionerande Nyköpingsmodellen skulle skolsegregationen äntligen brytas. För skolsegregationen verkar vara ett av de största problem vi har i Sverige och, enligt vissa, ett brott mot självaste grundlagen. 2014 öppnade Nyköpings högstadium och trots att personerna bakom försökte hylla modellen kom kritiken fort. Betygen sjönk och många var missnöjda. I en ny rapport visar det sig att man inte ens lyckats med sitt grundläggande mål. Segregationen har nämligen ökat.

TVÅNGSINTEGRERING. I Nyköping hade man tröttnat på skolsegregationen. Det fanns högstadium med för många svenskar, och det fanns dito med för många invandrare. Det verkade som att ungdomarna helst ville gå i skolor med “sina egna” och sådant kan givetvis inte tillåtas. Svenskar och invandrare ska tvingas umgås, även om de vill eller inte.

Därför lanserade Nyköpings kommun en modell för att bryta segregationen, något fantasilöst döpt till “Nyköpingsmodellen”. Man slog helt enkelt ihop kommunens fyra högstadium till ett enda. Där blandades svenskar, invandrare, plugghästar och elever från landsbygden i en enda stor röra.

Att ha fyra olika skolor stod även “uppenbart” i strid med skollagen, enligt personer bakom experimentet.

“I Nyköping bestämde man sig över den politiska blockgränsen för att göra något åt denna segregerande ordning som så uppenbart står i strid med skollagens och läroplanens ambitioner om en likvärdig skola för alla, en skola som enligt läroplanen ska fungera som en social och kulturell mötesplats.”

Detta är en artikel från Svegot Plus
Vet mer! Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!