Apotekskunder vill inte bli betjänade av utlänningar

Många apoteksanställda vittnar om att svenskar behandlar dem illa. Glåpord och hot samt krav på att anpassa sig till samhället. Men det är väl inte så konstigt att många, särskilt den äldre generationen, inte kan hålla sin förtvivlan inom sig längre?

HYFS. Många svenskar har nog noterat att allt fler personer med utländska rötter arbetar på våra apotek. Att personen bakom disken har på sig någon form av slöja eller bryter kraftigt tillhör numera vardagen.

Men det går inte helt friktionsfritt. Apotekskunder verkar vara ovanligt frispråkiga och flera apotek berättar att de har problem med kunder som säger precis vad de tycker, även om man kan misstänka att historierna är lite extra kryddade för att få uppmärksamhet.

“Mariam” hävdar att en kund sagt att han inte vill bli hjälpt av negrer. Hon säger att vissa kunder frågar efter “svenska” medarbetare. Just det, svenska är satt inom citationstecken.

“Aisha” bär slöja och får höra att hon borde anpassa sig till det svenska samhället.

“Nadias” vittnesmål är extra intressant. Hon vill helst välja bort arbetsplatser där kunderna är etniskt svenska. Hon erkänner även att hon blivit fördomsfull mot vissa (läs vita) kunder, och ger de sämre bemötande än vad de borde få.

“Men det här påverkar hur bekväm jag är med att möta andra kunder också, så jag kan kanske inte ge lika bra service till alla, inte ens till de kunder som förtjänar det.”

Många incidenter polisanmäls. Apoteket hjärtat har anmält 15 och ibland leder till till fällande domar, något som en 74-årig man fick erfara. Han bad, något burdust, en muslimsk apoteksanställd att “ta av skiten på huvudet” samt “sluta stirra med dina äckliga ögon”. Det slutade med böter för förolämpning på 15 000 kronor.

Det pyser över

En delförklaring till problemen med förolämpningar riktade mot utländsk apotekspersonal kan givetvis vara att en stor del av deras kunder är äldre och i vissa fall psykiskt instabila. Det verkar inte orimligt.

Men detta är ändå ett tecken i tiden. Det pyser över, det bubblar och det kokar. Folk svär åt tiggare, fräser åt slöjbeklädda somalier och kräver att få taxichaufförer som talar svenska. Det är ju knappast så att det bara är apoteken som inte längre känns svenska. Gator, torg, bussar och tunnelbanor. Överallt blir vi påminda om det pågående folkutbytet.

Även om denna sortens spontana utbrott är lätta att förstå är det inte direkt rätt väg att gå. Det ger bara medierna mer ammunition. Svenska folket är superrasister och här är beviset och vi måste genast arbeta mer på värdegrunden.

Därför ber jag er alla där ute, och som det verkar främst apotekskunder, att något vårda sitt språk. Att protestera mot apoteksanställda som inte behärskar språket eller något annat konkret är givetvis sunt och rätt. Men det måste ske med en viss finess, annars är resultatet bara att vi tar några steg tillbaka och vi som vill Sverige väl målas ut som… Ja, som idioter helt enkelt.

Med det sagt så vet jag att det rinner över ibland. Man blir helt enkelt för trött på allt som händer och då är det svårt att hålla tand för tunga. Sånt händer. Förhoppningsvis blir du inte anmäld och dömd för det.

Men risken finns. Vad som får och inte får sägas blir allt otydligare, och det är nog hela tanken. Till slut vågar man väl inte säga något, och då har de vunnit. Därför går vi mellanvägen, där vi kritiserar utan att låta som de “bondrasister” media så gärna vill ha.

Källa SVT
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!