Nazistanklagelse ledde till förundersökning

Socialdemokraten Leif Berglund har ett privat samtal. Han spekulerar om vilka lokala politiker som kan klassas som nazister. Samtalet spelas in och till slut tvingas Berglund avgå. De anklagade blir svårt kränkta, ledsna och en av dem anmäler Berglund för förtal. Förundersökning påbörjas. Daniel Frändelöv, som enligt vissa socialdemokrater är en “ledande nynazist” suckar.

SNÖFLINGOR. Vi befinner oss i Väsby någon gång i somras. Den socialdemokratiske politikern och ordföranden för kommunfullmäktige Leif Berglund pratar men en okänd kvinna. Han beskriver, som socialdemokrater har en tendens att göra, några andra politiker i trakten som “nazister” respektive “nynazister”.

Både Robert Pettersson från Medborgerlig Samling och Ismo Salmi från Kristdemokraterna nämns i samtalet. Petterson “tillhör nazisterna” och Salmi skulle, enligt Petterson, kunna “tillhöra nynazisterna” i vissa lägen.

Kvinnan som han talar med upprörs över Pettersons brist på respekt inför sina politiska motståndare och säger emot. Tråkigt nog för Petterson så spelade någon, troligtvis kvinnan han talar med, in samtalet och det spreds kort därefter på sociala medier.

En storm i ett vattenglas utspelar sig. Berglund skäms och ångrar sig och avgår till slut. Ismo Salmi, som gjort sig ett namn som “Hells Angels-advokaten” och även blivit uppmärksammad för de pengar han tjänat på “flyktingkrisen” sa sig bli “väldigt bestört och ledsen”. Salmi är nämligen en av alla dessa trötta politiker som fått för sig att Sverigedemokraternas politik är rasistisk.

— Jag tolererar inte att jag kallas för nazist. Jag är väl den i kommunfullmäktige som till exempel har angripit Sverigedemokraterna hårdast för deras rasistiska politik.

Förundersökning inledd

Berglund sa alltså förlåt, tog tillbaka sina uttalanden och avgick från sin post. Salmi nöjer sig med detta. Han vill inte sparka på någon som ligger ned.

— Det är bedrövligt att bli kallad nazist, det är väldigt långt ifrån vad jag är och står för. Men när han avgick från alla sina uppdrag så la jag ner det. Jag är inte den som sparkar på en som ligger.

Hans olycksbroder Robert Petterson tänker dock inte nöja sig med en simpel ursäkt. Trots att han hade ett möte med Berglund samma vecka, där denne bad om ursäkt, vill han nu driva detta hela vägen till domstol.

— Någon upprättelse tycker jag inte att jag har fått. Jag hade ett möte med Leif samma vecka. Då var han väldigt ångerfull och bad om ursäkt, men jag har lite svårt att ta emot en ursäkt när han har kallat mig nazist. Det godtar jag inte.

Petterson anmälde tidigt Berglund för förtal och polisen har nu inlett en förundersökning. Åklagaren säger att trots att uttalandet skedde i ett privat sammanhang kan det ändå räkas som förtal. Eventuellt gäller detta även personen som spred filmen.

— När det får sådan spridning så kan man fundera över vem det är som gjort sig skyldig till förtal. Den som sprider det eller den som har sagt det.

Daniel – ledaren för nya nazister

Anna Wallentheim sitter i riksdagen och skriver en insändare till Ystads Allehanda med rubriken “Inga nazister på våra gator”. Insändaren handlar om att Sverigedemokraterna är jätterasistiska. Som bevis för detta använder hon bland annat undertecknad.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Det är så hemskt att bli kallad nazist att man måste springa till farbror blå. Hade jag resonerat likadant hade jag knappt hunnit göra annat än att fylla i anmälningar. Nej, skärpning tack. Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}