Skyddsmask 90 numera förbjuden för blåljuspersonal

Det blev nej från arbetsdomstolen. Skyddsmask 90 är numera förbjuden för blåljuspersonal att använda vilket innebär att de inte kan göra annat än att stå och titta på när räddningstjänsten sköter deras jobb.

BYRÅKRATI. Det fanns ett Sverige innan EG och EU. Ett Sverige som fick råda över sig självt. Som fick bestämma sina egna regler och regleringar. Ett land som till och med gjorde sina egna skyddsmasker.

Sedan kom EU och vi fick snällt fråga denna nya storebror om lov innan vi beslutade något.

Det visar sig att vi kanske gjort bäst i att vänta med dessa skyddsmasker. Eftersom de tillverkades innan vårt inträde i EU är de inte märkta med unionens “kvalitetsmärkning”, CE-märkningen. Och eftersom de inte tillverkas länge är en sådan märkning omöjlig.

MSB har ansökt om dispens för att få använda maskerna fram till år 2025 då en ersättningsmask är tänkt att finnas. Arbetsmiljöverket sa dock nej och därmed är det numera förbjudet att använda maskerna i annan händelse än krig – trots att den fungerar utmärkt.

Henrik Larsson, chef för räddningstjänstenheten på MSB, påpekar att masken uppfyller alla de krav som en CE-märkning kräver när han blir intervjuad av SVT.

— Vi tycker att Arbetsmiljöverket har gjort en alldeles för hård tolkning. Masken uppfyller egentligen CE-märkningens krav, men eftersom produktionen är avslutad så kan man aldrig få en CE-märkning i efterhand på den.

Vad har då den blåljuspersonal som använder masken för alternativ i dagsläget? Inga alls, verkar de som. Istället blir de tvingade att stå och titta på när räddningstjänsten räddar folk ur farliga miljöer istället för att hjälpa till.

Fredrik Leek är ambulanschef i region Västmanland. Han berättar att de inte alls var förberedda på detta, men att de kommer använda maskerna ändå. Dock inte i skarpt läge, utan bara som personligt skydd.

— Som jag sa, vi kommer inte skicka in personal i skarpa miljöer. Däremot behöver vi någonting som självskydd om det händer någonting så vi behöver åka därifrån. Det här är den bästa mask som finns att tillgå. Den kommer finnas kvar som självskydd tills det finns ett bättre alternativ.

Skyddmask 90 är en relativt modern skyddsmask som skyddar mot nervgaser, radioaktivt damm, sotpartikar och även mot värmestrålning. Det räcker inte. Den hade inget inbyggt skydd mot EUs byråkrati och det blev dess fall.

Nu är 750 000 stycken masker med ett svep oanvändbara förutom i krig. Hur många liv kommer detta kosta?

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!