Slopa inkomstskatten – helt och hållet

Skulle vårt samhälle kunna fungera utan inkomstskatt? Svegots krönikör Johnny Lindén hävdar det och menar att det till och med skulle bli bättre.

KRÖNIKA. Vi behöver vända upp och ner på en massa saker i Sverige. Vår välfärd har blivit en magnet, omöjlig att motstå för massor av människor runt om i världen. Vi behöver förändra det men samtidigt behålla möjligheterna för oss själva att leva goda liv.

Mitt förslag är att slopa inkomstskatten.

Det låter säkert helt galet för väldigt många människor men i ljuset av de senaste slöseriskandalerna borde det vara uppenbart att det finns mer pengar i skatt(e)kistorna än vad som verkligen behövs.

1. Mindre än en tredjedel av de totala skatteintäkterna kommer från direkta löneskatter. Det allmänna kommer alltså fortfarande att ha över 1300 miljarder att röra sig med även utan att du och jag betalar skatt på våra löner.

2. Om vi sedan betänker att vi själva skulle kunna betala ganska mycket som måste skattefinansieras idag med egna pengar så låter det kanske inte så orimligt längre?

Svenska bidrag låter som mycket pengar i arabvärlden och stora delar av Afrika för att man där skulle kunna leva som en kung för de pengarna.


Nästan alla vuxna svenskar jobbar.
Sedan betalar de hysteriskt mycket i skatt. Det gör att många andra INTE behöver jobba. Det i sin tur gör att folk dör på medelhavet för att ta sig till länder där man får vad som låter som massor av pengar för att inte jobba. Svenska bidrag låter som mycket pengar i arabvärlden och stora delar av Afrika för att man där skulle kunna leva som en kung för de pengarna. De räcker inte lika långt här men det märker man ju inte förrän man väl kommit hit.

Men om man har en normal svensk lön och får behålla hela den lönen så kan man leva ett ganska bra liv, man kanske till och med kan låta sin fru stanna hemma med barnen?

Många människor stör sig på höga skatter på saker som el och drivmedel. Jag kan hålla med om att skatten på bensin och diesel är väldigt hög, vi lever i ett land med stora avstånd och många bor utanför städerna. Det finns goda argument för att ha lägre drivmedelsskatter i ett land som är så glesbefolkat som vårt. Men, att beskatta konsumtion är klokare än att beskatta arbete. Det ger människor makt över sitt eget liv. Jobba mindre för att kunna plugga vid sidan om? (Istället för att hänga på krogen till exempel.) Det skulle kunna gå med lägre skatt. Ägna mer tid åt sina barn istället för att döva sitt samvete för att man är på jobbet så mycket genom att köpa skräpleksaker? Rätt bra idé i min bok.

Inte ens de så kallade borgerliga partierna vill ha verkligt låg skatt. Vänstern har tabubelagt ämnet så att Ulf Kristersson ser ut som en påkommen skolpojke när rikspajasen Stefan Löfven dundrar om att sänkta skatter skulle hota hela sjukvården. Så urbota dumt att man blir mållös. Länder med en bråkdel av de svenska skatterna har långt bättre sjukvård än vårt land. Svenskar passar på att få sjukvård i Thailand när de är på semester eller fixar tänderna i Östeuropa för att vården där är både bättre och billigare än den subventionerade tandvård de får hemma. (Vilket betyder att de betalar dubbelt, men det kanske är ”tur” för hur skulle man annars kunna ge illegala invandrare tandvård för 50 kr?)

Pengar är makt. Ju mer pengar vi lämnar över till politikerna desto mindre får vi kvar själva. En slopad inkomstskatt skulle vara en sjukt bra början på att ta tillbaka makten från de som inte klarat av att hantera den.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}