#Metoo har förändrat vårt beteende, men hur?

Enligt en undersökning har #metoo-vågen påverkat en majoritet av svenska folkets beteeende. I bästa fall innebär detta att fler vågar säga ifrån vid kränkande beteende. I värsta fall? Ja, i värsta fall har #metoo slagit hårt mot de som man säger sig vilja skydda – kvinnorna.

BAKTÄNDNING. Novus har på uppdrag av Sveriges Television gjort en undersökning om metoo-uppropet har lett till några förändringar i människors beteende. Hela 65 procent av de tillfrågade svarar jakande, och detta gäller båda könen och alla ålderskategorier.

Vad som faktiskt har förändrats är däremot inte lika klart. 80 procent av de tillfrågade männen anser att män generellt har ändrat sitt beteende, men endast 66 procent av kvinnorna säger detsamma.

På frågan om metoo-uppropet har påverkat de svarande personligen så är siffrorna betydligt lägre. Bara 14 procent av männen säger sig ha ändrat sitt beteende, och 23 procent av kvinnorna.

Då varken SVT eller Novus publicerat exakt vilka frågor som ställts, och Tidningen Svegot inte har lyckats få tag på personen bakom undersökningen är det svårt att dra några slutsatser. Svårare än vad det brukar vara vid opinionsundersökningar, som i sig ofta är intetsägande. Men låt oss försöka.

Vad har förändrats?

Både kvinnor och män märker alltså av en tydlig förändring, även om det sällan gäller dem själva. I bästa fall handlar detta om att metoo trots allt lyckats göra något bra. Kanske tänker sig de män som behöver sig för en extra gång.

Kanske vågar den där rädda kvinnan fräsa till mot sin allt för närgångna chef. Kanske tänker sig en och annan väl hormonstinn tonårspojke efter ett varv till innan han uppvaktar en ung tjej.

Bra isåfall! Metoo har skördat många oskyldiga offer och om det kommer något gott ur soppan alls så är det bara att applådera. Men jag tror att vi har en annan, betydlig mer negativ, förändring mellan könen.

Detta är en artikel från Svegot Plus
Bli plusprenumerant och få tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Prova Svegot Plus en vecka helt gratis!

Ange rabattkoden “prova” i kassan så betalar du ingenting förrän efter sju (7) dagar. Självklart kan du avbryta din prenumeration tidigare om du inte önskar behålla den. 
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}