Man skulle kunna tro att NMR-aktivisterna redan är dömda

Där är de, de 17 stycken “nazisterna” som åtalas i ett “unikt” mål. Och ja, där är de verkligen. Var och en av dem, med en bild från Expo och en liten biografi. Ibland är media generös med förhandsinformation.

INTE LIKA. Gammelmedia gödslar med namn, bilder och bakgrundsinformation när de berättar om att 17 stycken NMR-aktivister nu åtalas eftersom demonstrationen i Göteborg förr året. Ibland är det tydligen i sin ordning att “hänga ut” personer som blott är misstänka för brott.

Så länge det är “nazister” så spelar det ju ingen roll och chefredaktörerna som är ansvariga kan säkert hitta någon ursäkt, det brukar de kunna. Men faktum kvarstår. Förutom de i NMR som kan anses vara offentliga personer (medlemmar i ledningen eller kandidat i valet) så är de andra inte det.

I Sverige ska man kunna delta på en demonstration och till och med hamna i delo med polisen utan att behöva se sig själv i Expressen. Att delta i en politisk manifestation ger inte media rätten att hänga ut en som det ena eller det andra. Nu tar de sig den rätten i stället och de gör det, fast förvissade om att de kommer undan med det.

Nu är det nog ingen inom NMR som förväntat sig annat. De, precis som var och en som är en del av den nationalistiska oppositionen, räknar med att rätt som det är se sig själv i media. Det är en del av priset man tvingas betala och de flesta gör det gladeligen.

Men alldeles oavsett om så är fallet, betyder det inte att principen om att du inte ska “hängas ut” bara för att du misstänks för brott är upphävd. Hyckleriet består i att gammelmedia gärna händer ut sina motståndare, medan de mer än gärna tjuter om “journalistiska principer” då de skydda våldtäktsmän.

Det är ynkligt.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}