FN-chef: “Det finns ingen flyktingkris”

Chefen för UNHCR, FNs flyktingkommissariat, tycker att det gnälls alldeles för mycket om flyktingkriser. En sådan existerar nämligen inte i Europa.

PROBLEM/MÖJLIGHET? De hundratusentals utlänningar som väller in i Europa är inte alls något problem enligt Filippo Grandi. Tvärtom:

— Jag håller absolut inte med [om att det är ett problem]. Migration har varit en källa till framsteg och rikedom sedan människor började migrera. Tyvärr framställs det ofta som ett stort problem, trots att allt färre migrerar. Detta gör det svårt att hitta en lösning.

Det är i den tyska tidningen Handelsblatt som Grandi får lägga fram sin syn på de problem Europa står inför. Eller, i hans ögon, icke-problemen.

Tycker då Grandi att “populister” överdriver de problem som massinvandringen medför?

— Ja. Men vi måste hålla två saker åtskiljda. Många kom 2015 och Europa var inte förberett på det. Nu kommer det dock så får att det absolut är hanterbart. Det är därför vi nu måste skapa de mekanismer som Europa behöver om det kommer en ny rusning – vilket jag hoppas det inte gör.

Men någon flyktingkris är det då inte tal om. Krisen är istället i migranternas hemländer. Grandi får frågan om det inte vore mer etiskt att hjälpa eventuella flyktingar på plats, något som många experter föreslagit.

— Ursäkta mig, men det är en felaktig debatt. 90 procent av alla flyktingar befinner sig redan i sina hemländer, så vad är det egentligen vi pratar om? Men om Collier (en ekonomisk expert) menar att dessa länder behöver mer stöd så håller jag absolut med honom. Vi pratar här om en flyktingkris i Europa som inte existerar.

Läs även Magnus Södermans artikel i samma ämne.

Källa Handelsblatt
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!