Strikta gränskontroller i fokus på EU-möte

EU-topparna skall ha möte. Igen. Ämnet är migrationsfrågor. Igen. EU har på senare tid valt att prata mer och mer om att förhindra migration och dagens sammanträde är inget undantag.

EUMURAR. Förbundskansler Sebastian Kurz är värd för toppmötet i Österrike, och har de senaste dagarna besökt flertalet EU-länder. Det finns en bred enighet bland medlemsländerna om att fokus nu måste ligga på skärpta gränskontroller, rapporterar han och säger även att han inte vill diskutera någon slags solidariskt mottagande.

—  Vi ska inte förlora oss i diskussioner om ett solidariskt flyktingmottagande inom EU, nu ska istället fokus ligga på skärpt gränskontroll, och samarbete med transitländer i Nordafrika för att förhindra att båtar med migranter tar sig ut på Medelhavet.

I Egypten har man tack vare hårdare gränskontroller lyckats helt stoppa inflödet av migranter som försökt ta den vägen vidare in till EU. Det är något man vill ta efter och landet ses som ett föregångsland där andra har mycket att lära. Tanken var att Egyptens ledare Abdel Fattah el-Sisi skulle bjudas in till mötet men av okänd anledning blev det inte av.

Nu är förhoppningen från Kurz sida att medlemländerna snabbt och utan långa diskussioner enas om att förstärka Frontex, EUs gränsbevakningsmyndighet. Till år 2020 är tanken att 10 000 gränspoiser skall kunna placeras i länder utanför unionen för att på det sättet bland annat försvåra för flyktingsmugglare.

Även om detta givetvis är goda nyheter är det alldeles för sent och mycket av skadan är redan skedd, precis som en äldre dam i Salzburg påpekar:

— Men tyvärr är det nog redan försent. EU borde ha stängt gränserna för migranter för länge sen.

Tillnyktring pågår

“För sent” som i att det inte går något att göra åt det är det då absolut inte. Vi ser en allmän tillnyktring över mer eller mindre hela västvärlden där den okontrollerade migrationen nu börjar ses som ett problem istället för en tillgång. Det börjar till och med bli mer och mer sällsynt att man talar om folkströmmarna som en “utmaning”. De är ett problem. Ett problem som måste lösas.

Att EU nu verkar jobba hårt och relativt enat för att täppa till luckorna in till Europa talar gott inför framtiden. Första problemet är så klart att stoppa det vatten som läcker in i båten och som riskerar att få den att sjunka. Nästa steg blir att ösa ut det.

Vågar man hoppas på Returnex snart? EUs massiva program för återvandring? Det är inget jag skulle satsa några stora summor pengar på men det är inte en fullständig omöjlighet i en framtid som faktiskt ter sig ljusare.

Vi får inte glömma att påminna oss om att saker går vår väg. Om än sakta. Nästan outhärdligt sakta. Men den som är trägen, den vinner. Var trägen!

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}