Nästa ekonomiska kris kommer närmare för varje dag som går

Riksbankschefen konstaterar att Sverige är mer sårbart än tidigare

Sverige ligger sämre till i dag än för tio år sedan, det konstaterar riksbankschefen Stefan Ingves. Och nästa stora ekonomiska kris är på ingående.

KRISBEREDSKAP. I en intervju med TT varnar Stefan Ingves för att Sverige inte är så väl rustat som många vill tro när nästa finanskris kommer – inte om, när – och han ger exempel på sårbara områden som bostadsmarknaden och de högt skuldsatta hushållen.

Det är inga nyheter i sig eftersom alla som intresserar sig vet var sårbarheten ligger, däremot är de få som gör något åt det. Vare sig hushållen, politikerna eller bankerna verkar vara så bekymrade som de borde vara.

Men också riksbankschefen utelämnar det kanske största orosmolnet inför nästa finanskris, de hundratusentals utlänningar som kommit till Sverige och som tär på välfärden till den grad att de inte finns mycket över. Var det inte Fredrik Reinfeldt som sa att vi inte kommer ha ekonomiskt utrymme för mycket annat än massinvandringen?

Skolkrisen, vårdkrisen, poliskrisen, försvarskrisen och varenda annan kris som i dag håller näsan ovanför vattnet beror på massinvandringen.

Skolkrisen, vårdkrisen, poliskrisen, försvarskrisen och varenda annan kris som i dag håller näsan ovanför vattnet beror på massinvandringen. Det är sådana enkla svar som våra motståndare rynkar på näsan åt, men de är inte osanna för den sakens skull. Och det spelar ingen roll att invandringen minskat på sistone eftersom den fortfarande ligger på extremt höga nivåer. Lägg sedan till anhöriginvandringen som nu tar fart och kommer pågå många år än.

När krisen kommer finns inte de skyddsnät som fanns förra gången. Men detta säger inte Ingves ett ord om. Han inser antagligen att hans ofta tydliga kritik mot det politiska etablissemanget tolereras så länge han inte avslöjar att kejsaren är naken.

Det är aldrig bra att rusa åstad och förutsätta det värsta, eftersom det ofta leder till handlingsförlamning eller att man gör hastiga förändringar som inte blir långvariga. Däremot måste man planera för att det kan gå riktigt illa och göra det på ett sätt som är hållbart.

Å ena sidan handlar det om privatekonomin, att göra sig så osårbar som möjligt. Å andra sidan handlar det om att bli en del av en gemenskap bestående av personer som är besjälade att samma anda som en själv.

Ensam kan förvisso vara stark. Men ensamma som är starka blir ännu starkare tillsammans. För egen del är det därför självklart att vara en del av Det fria Sverige, dels för att få utlopp för min idealistiska ådra, men också eftersom jag vet att jag själv och min familj blir starkare och får bättre förutsättningar att möta framtidens prövningar.

 

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}