Hög utbildning riskerar att göra dig dummare

Ju längre utbildning desto mindre sannolikhet att rösta på Sverigedemokraterna. Detta har vi hört efter varje val och man försöker vrida det till att sverigedemokrater egentligen är ganska dumma och inte förstår vad som händer i världen. Men vad beror det egentligen på? Jag har själv gått statsvetenskaplig utbildning på Göteborgs universitet och jag tror jag har svaret.

DUMHETER. Ju kortare du har utbildat dig desto större är sannolikheten att du röstar på Sverigedemokraterna säger statsvetaren Anders Sannerstedt till Dagens Nyheter. Låt oss ignorera att Sannerstedt suttit som ledamot i dåvarande Vänsterpartiet Kommunisterna under lång tid. Det han säger stämmer nämligen.

Vi kan exempelvis titta på SCBs senaste partisympatimätning från november i år. Skillnaderna är tydliga. Bland de som endast gått grundskola eller grundskola samt gymnasium säger runt 19 procent att de tycker att Sverigedemokraterna är det bästa partiet. Vid högre utbildning händer något. Efter några år på “högre utbildning” sjunker stödet till 7,8 respektive 6 procent beroende på hur lång utbildningen är.

Vad händer på högskolorna?

Detta är en artikel från Svegot Plus
Bli plusprenumerant och få fri tillgång till allt material som finns på Tidningen Svegot.

Genom att teckna en prenumeration på Svegot Plus stödjer du Svegots viktiga arbete och ser till att vi kan fortsätta utvecklas.


Använd rabattkoden svegot19 när du väljer månadsprenumeration
för att testa en vecka för bara 19 kronor.
 

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!