Tyskland slutar stödja turkiska moskéer i landet

900 moskéer som ligger under den turkiska religiösa myndigheten Diyanet och bedriver verksamhet i Tyskland kommer nu bli av med sitt stöd från den tyska staten, det meddelar en talesman för Angela Merkels regering.

KONTRAISLAMISERING. Efter att det framkommit att de turkiska moskéerna predikar hat mot kristna och judar samt att de använts som spioncentraler mot turkar som är kritiska mot Recep Tayyip Erdoğan har nu tyska myndigheter beslutat att inte längre stödda dessa med tyska skattepengar:

“De sprider nationalism, hat mot kristna, judar och icke-troende och så spionerar de på uppdrag av Turkiets regering. Det kan inte vara en partner i kampen mot extremism”, sa en talesman för regeringen. Turkiet har länge hävdat att de aktivt bekämpar radikalisering och islamistisk terrorism.

Också i Österrike har man agerat mot moskéer som kontrolleras av Turkiet, vilket Tidningen Svegot rapporterat om tidigare.

Turkiets islam är radikal

Somliga inbillar sig att Turkiet skulle vara med sekulärt än andra muslimska länder men den turkiska religionsmyndigheten förfäktar den sunnitiska rättsskolan hanafi där olika typer av kroppsstraff som piskning och stening finns med, samt är anhängare av jihad.

Turkiets president, Recep Tayyip Erdoğan, dömdes till fängelse i slutet på 1990-talet för uppvigling till religiöst hat då han uttalat att “moskéerna är våra kaserner, kupolerna våra hjälmar, minareterna våra bajonetter och de troende våra soldater ….”.

Erdogan driver Turkiet mot att bli mer och mer muslimskt och han har visat öppen sympati med exempelvis Muslimska brödraskapet samt tillåtit handel med Islamiska staten.

Moskéer som finansieras av Turkiet finns runt om i världen. I Danmark finns 30 stycken och i Sverige nio. Dessa är erkända som religiösa samfund och kan få stöd för sin verksamhet av svenska skattemedel.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}