Flera fall av valfusk har redan rapporterats

Så väl Sverigedemokraterna som Alternativ för Sverige har drabbats av valfusk. OSSE har valt att skicka valobservatörer i år, men de kan omöjligen hålla koll på alla vallokaler.

VALFUSK. Det svenska valsystemet med separata valsedlar för de olika partierna är som upplagt för valfusk, och som dessutom är upplagt på ett sådant sätt så att valhemligheten hotas, vilket tidigare bland annat fått skarp kritik från EU-kommissionen.

Två dagar in på förtidsröstningen har redan ett flertal fall av valfusk rapporterats. I Falkenberg hade man gömt undan Sverigedemokraternas valsedlar, något som lokalpolitikern Sara-Lena Bjälkö rapporterade om via Facebook.

Även Alternativ för Sverige har fått in rapporter om valfusk där man medvetet placerat partiets valsedlar på ett separat bord i vallokalen i Glumslövs bibliotek, vilket helt omkullkastar valhemligheten.

Det svenska systemet med valsedlar har också fått OSSE (Organisationen för samarbete och säkerhet i Europa) att skicka valobservatörer till Sverige för första gången någonsin. Tyvärr skickar de bara två stycken, så det är nog mer symboliskt än något som har en reell påverkan.

Har du märkt av valfusk i din vallokal? Skriv i sociala medier med hashtaggen #valfusk2018 eller kontakta ossTidningen Svegot så vi kan berätta om ditt fall.

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}