Pride-flaggor tas ned när arabisk stjärna uppträder

Värdegrunden får ta några stora kliv tillbaka ikväll, då den libanesiska sångerskan Nancy Ajram skall uppträda på Göteborgs kulturkalas. Hon vill inte på något sätt förknippas med regnbågsflaggorna och därför rensades de snabbt bort från området.

OANSVARIGT. När Nancy Ajrams medarbetare såg att staden var fullproppad med regnbågsflaggor blev de, minst sagt, inte speciellt nöjda. De hade ingen aning om att Göteborgs kulturkalas i år utspelas på samma gång som HBTQ-festivalen West Pride.

Det innebär, bland mycket annat, att det sitter regnbågsflaggor precis överallt i staden. På fasaderna, på spårvagnarna och på var och varannan restaurang. Pride är helt enkelt överallt och även om de två festivalerna officiellt är separata är det svårt att se hur.

Man säger att det varit en “miss i kommunikationen”. I Ajrams kontrakt står det att hon skall framträda på en neutral scen utan politisk propaganda.

Missen består i att man helt enkelt hade struntat i att berätta för Ajram och hennes medarbetare att det just nu pågår ett stort firande av homosexualitet i Göteborg. Något som faktiskt kan sätta henne i direkt livsfara.

Ordföranden för West Pride säger mycket riktigt att i de länder som Ajram är populär är straffet för homosexualitet döden.

— Det är viktigt att påpeka att det här är en artist vars karriär till 99 procent finns i länder där det är förbjudet och i en del fall belagt med dödsstraff att vara öppet homosexuell. Vi kan inte tvinga på Nancy Ajram att göra ett politiskt statement genom att uppträda på en regnbågsscen.

Parterna enades om att ta bort pride-flaggor kring Götaplatsen, där Ajram skall uppträda.

Livsfarlig ignorans

Det finns mycket man kan säga om detta spektakel. Var är stormen av rättvisekrigare som kräver att flaggorna skall sitta kvar? Var är diskussionerna om att den muslimska världen inte är direkt vänligt inställd till homosexualitet? Hur kan det komma sig att en artist som har sin absolut största publik bland de som vill döda homosexuella tillåts uppträda samtidigt som West Pride?

Men det allvarligaste är nog ändå med vilken ignorans man har behandlat Nancy Ajrams. Hon hade inte ens blivit informerad om att hon, genom att uppträda i Göteborg, kan uppfattas stödja homosexualitet. Hade hon vetat detta hade hon med stor sannolikhet tackar nej.

I arabvärlden är hon redan kontroversiell genom det enkla faktum att hon är kvinna. Hur kommer detta tas emot? Vad blir konsekvenserna? Och vem är ansvarig?

Källa Göteborgs-Posten
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!