Vem eldar bilar i Göteborg?

Efter gårdagens bilbränder frågar sig många vem det egentligen var som tände på. Vilka är det som springer runt i Frölunda, maskerade och med adidasbyxor, skrikandes på bruten svenska?

RÖK. Det märks att grillförbudet är över. Igår kväll sattes över 100 bilar i brand på flera platser i Västsverige. I Lysekil, Alafors, Hjällbo och Frölunda. Bränderna startade med bara minuters mellanrum.

Värst var det i Frölunda i Göteborg. Vid 21-tiden anföll vad man i media kallar “ungdomar” bilar vid Frölunda torg. De slog sönder rutorna och kastade in brännbar vätska och tände eld. Andra kastade smällare kring sig. Det liknade en krigszon, och lät som en krigszon. Och var, på ett sätt, en krigszon. När brandkåren skulle släcka fick de skyddas av polis, då “ungdomar” kastade sten på dem. Som vanligt.

Det var en samordnad attack, och risken att åka fast är väldigt låg. SVT rapporterar att Göteborgs-Posten har gripit två män och ytterligare en är efterlyst. Straffet kan bli hårt, teoretiskt 6 års fängelse. Men det är givetvis stora problem med att identifiera vem som har gjort vad. Risken att de gripna går helt fria är stor.

Våra politiker reagerar precis så som man kunde förutsäga. Det är stora ord och alla verkar vilja trycka på hur arga de är över detta. Stefan Löfvén går så långt att han svär när han blir intervjuad i Sveriges Radio.

— Jag blir förbannad. På riktigt. Och min fråga är, vad fan håller ni på med? Ni förstör för er själva och för era föräldrar och ni förstår för hela bostadsområdet. Det måste samhället svara stenhårt på.

När Fredrik Furtenbach påpekar att detta varit ett problem länge under tiden Löfvén suttit vid makten, och om han inte själv har något ansvar, slår han ifrån sig.

— Det finns inget samhälle som kan säga att vi aldrig kommer ha någon typ av brottslighet över huvud taget. Men vi har gett polisen mer resurser än de ber om.

Vår högste ledare har som vanligt inget ansvar för vad som händer i det land han är satt att beskydda. Ingen förvånas. Men han trycker på att Socialdemokraterna alltid är hårda mot brottsligheten.

Och hårda tag verkar det minsann bli. Ulla Brehm är presstalesman vid polisen i region väst säger att vissa av ungdomarna som var på plats har identifierats. Man valde dock att inte gripa dem. Men man har talat med deras föräldrar.

Vilda spekulationer

Flashback, Facebook och Twitter flödar spekulationerna märkligt nog om vem som ligger bakom bilbränderna.


Var det egentligen Sverigedemokrater som tände eld på bilarna? Det är inte osannolikt enligt vissa.

Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}