Monsanto ska betala 289 miljoner dollar till cancersjuk man

Ogräsbekämpningsmedel orsakade cancer fastslår rätten

I fredags beslutade en jury i Kalifornien att företaget Monsanto, en del av Bayer AG, är ansvarig för att trädgårdsmästaren Dewayne Johnson fått cancer. Domaren fastställde skadeståndet till 289 miljoner dollar. Över 5 000 liknande stämningar riktas nu mot företaget.

USA. Dewayne Johnson (46) använde ogräsbekämpningsmedlet Roundup upp till 30 gånger per år i sitt yrke. När han drabbades av cancer stämde han företaget Monsanto eftersom han menade att de vetat om att deras produkter är cancerframkallande.

Under rättegången visades interna dokument från företaget upp, vilka visade att företaget under årtionden vetat om att deras medel kunde orsaka cancer. Johnsons advokat uppmanade företaget att sätta konsumentens hälsa före företagets vinst.

Rättegången pågick i fyra veckor under vika experter från båda sidor argumenterade för och emot bekämpningsmedlet. Åsikterna går nämligen isär. Enligt den amerikanska miljöskyddsmyndigheten är medlet inte cancerframkallande, medan Världshälsoorganisationen så sent som 2015 kom fram till att medlet är cancerframkallande. Trots det har EU-kommissionen gett medlet en femårig licens att säljas i Europa.

Dewayne Johnson sa efter rättens beslut:

“Jag är glad över att kunna hjälpa till med en sak som är större än mig själv. Förhoppningsvis gör uppmärksamheten att folk kan göra bättre val.”

Johnsons läkare säger att han bara har ett eller två år kvar att leva. Monsanto kommer att överklaga domen då de menar att bekämpningsmedlet är världens säkraste, vilket bevisas av 40-års användning. Processen kommer att dras ut över tid och chansen för Dewayne Johnson att någonsin få de pengar han tilldömts är väldigt liten.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}