Sverigedemokrat stämmer Tidningen Svegot

Sverigedemokraten Marcus Möller väljer att stämma Tidningen Svegot på 11 250 kronor för att ha använt en bild som fanns med i ett pressmeddelande.

DÅLIG STÄMNING. Ett av Sverigedemokraternas toppnamn i Skåne, Marcus Möller, har skickat in en stämning mot Tidningen Svegots ägare, den ideella föreningen SVEGOT-DFS. Möller hävdar att vi brutit mot hans upphovsrätt i samband med  om att Sverigedemokraternas oppositionsråd i Åstorp, Eddie Ek, gått över till Alternativ för Sverige.

Bilden som användes fanns i det pressmeddelande som Alternativ för Sverige publicerade på sin hemsida, och Tidningen Svegot valde då att ringa Eddie Ek för att få några uttalanden och publicerade sedan en artikel baserat på pressmeddelandet och intervjun där bilden från Alternativ för Sveriges pressmeddelande användes.

Efter ett tag hörde Marcus Möller av sig och sa att han ägde rättigheterna till bilden. Vi valde då att omedelbart radera bilden och Eddie Ek försåg oss istället med en bild som han tagit privat. Efter några dagar mottog vi en faktura 11 250 kronor som vi bestred. Möller vände sig då till Kronofogdemyndigheten vars krav vi också bestred, och nu har ärendet överlämnats till Patent- och marknadsdomstolen vid Stockholms Tingsrätt.

– Det är helt orimligt att vi ska betala över 11 000 kronor för att ha använt en bild som fanns i ett pressmeddelande. Det är standard att bilder som används i pressmeddelande är pressfoton, och att man vill att tidningar ska använda dessa. Om Alternativ för Sverige inte var överens med fotografen kan inte vi hållas ansvariga för, säger föreningens ordförande Dan Eriksson.

— Det är dessutom en obehaglig utveckling där Sverigedemokraterna inte bara försöker stoppa sina företrädare från att länka till alternativa medier, utan där deras företrädare nu börjar stämma alternativmedier på de mest infantila grunder. Att Möller är ledsen för att hans vän Eddie Ek lämnat deras parti är inget vi ska behöva drabbas av, fortsätter han.

Även Samhällsnytt har använt den förmodade pressbilden och nu fått samma kravbrev från Möller. Även de har valt att bestrida kraven, något Fria Tider  tidigare rapporterat om.

Stöd Tidningen Svegots arbete

Du kan stödja vårt viktiga opinionsarbete, och eventuella rättskostnader, genom att lösa en prenumeration på Svegot Plus eller skicka en gåva till Swish 123 510 57 62 med meddelandet “Svegot”. Varje krona gör skillnad.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}