Vad lärde sig regeringen efter skogsbränderna?

Tidigare idag kallade inrikesminister Morgan Johansson till pressträff för att berätta vad man lärt sig av skogsbränderna och vad man tänker göra för att förhindra att det händer igen.

EFTERKLOKT. Morgan Johansson inleder pressträffen med att berätta att toppen på Kebenekaise är lägre än någonsin och redan här förstår man vart det barkar. Det har varit varmt, och det har varit varmt länge, och detta har lett till vissa utmaningar. Det är, givetvis, inte Socialdemokraternas katastrofala politik som lett till skogsbrandskatastrofen. Det är klimatet. Men med tanke på allt Johansson säger sig välja förbättra så kan man ana någon form av självkritik, för om nu saker är i så stort behov av förbättring bör det väl varit dåligt innan?

Regeringen var helt enkelt inte förberedda, och på klassiskt politiker-manér lovar man nu väljarna en lösning på de problem man själv skapat.

Vi får veta att vår inrikesminister varit på plats och inspekterat efterdyningarna av bränderna.

— Man fick en föraning om hur det kan ha sett ut när det brann, när det var som mest dramatiskt. Alldeles tyst, ingen fågelsång. En mycket märklig upplevelse. Men jag fick en bekräftelse på att man hade jobbat mycket systematiskt för att klara upp de här bränderna. Min uppfattning är den att de har fungerat bra när det gäller både samverkan och styrning.

EU-fjäsk, mänsklighetens överlevnad och skatter

Det verkar komplett omöjligt att tala om bränder utan att förklara hur underbar den Europeiska Unionen är och likadant var det denna gången. Med sig i skogen hade Johansson EU-kommisionär Christos Stylianides.

— Jag passade på att tacka för det stöd som vi har fått från väldigt många utan EUs medlemsstater. Det stödet har ju gått via EUs krisberedskapsmekanism.

Vi skall alltså tacka att vi får något alls från EU, verkar det som. Mycket riktigt påpekar Johansson att det brinner på fler ställen i Europa, vilket bör vara ett argument mot EU och inte för. Som vanligt står Sverige med mössan i hand och tar tacksamt emot de smulor EU slänger åt oss, även om det är så lite som en väldigt dyr telefonväxel.

Sedan kommer det man väntat på. Vad skall vi göra för att förhindra fler katastrofer av samma sort? Ni gissar rätt – Johansson har dragit “två politiska slutsatser” efter bränderna. Den första, och får vi anta, viktigaste, är att begränsa utsläppen.

 — Vår utgångspunkt och vår fasta beslutsamhet är att vi måste se till att fortsätta och begränsa utsläppen för att på det sättet förebygga fortsatta klimatförändringar. Det handlar ju allra ytterst, om man vill ta till stora ord, om mänsklighetens överlevnad på sikt. Faktiskt. Det är den ena stora politiska slutsatsen, det vill säga det konkreta hot som klimatförändringen ju utgör för oss på många, många sätt.

Ni förstår kanske vad detta troligen kommer innebära? Hur “begränsar man utsläpp”? Jodå, på samma sätt som regeringen har en tendens att lösa alla problem. Mer skatt. Jag skulle inte bli förvånad om vi inom en snar framtid kommer se skattehöjningar med argumentet att vi inte vill se fler skogsbränder, oberoende av vem som nu får makten efter valet.

Morgan Johansson har även kommit fram till att vi måste rusta oss för de klimatförändringar han nu ser. Beredskapen skall höjas. Det skall satsas miljarder hit och miljoner dit. MSB får en slant. Civilförsvaret likaså. Och kommunerna skall få sina kostnader täckta, vilket man kan tycka borde vara en självklarhet.

Det skall även komma någon form av utvärdering av insatserna och se vad som har gått bra och vad som har gått fel. De har redan börjat skriva på direktiven till utvärderingen som skall visa vad som har hänt. Det kan tyckas vara bortkastad tid ärligt talat, för redan nu förstår till och med Johansson vad det är som saknas.

— Det handlar om tre saker. Det handlar om mer matriel. Inköp av mer matriel och utrustning. Det handlar om att öka utbildningstakten för brandmän, framförallt deltidsbrandmän. Det handlar även om att förstärka det luftburna stödet.

Precis så enkelt är det. Lite motsägelsefullt att samma parti som hyllar de Italienska brandplanen som hjälpt oss via EU nu, några dagar senare, står och säger att vi måste ha fler egna flygplan.

Det är inte Morgans fel, och hur som helst gick det ju bra

Resten av pressträffen består inte av speciellt mycket mer än löften om förbättringar. Johansson lyckas med konstrycket att både insinuera att Sverige är mer förberett än någonsin men på samma gång måste förstärka mer eller mindre alla delar inom brandförsvaret. Plötsligt verkar det finnas hur mycket pengar som helst.

När journalisterna släpps in för frågar undrar man om det inte hade gått att åtgärda de brister i resurser som Johansson själv påpekat tidigare. Det var, såklart, den tidigare regeringens fel. Och klimatets. Och hur som helst har det gått bra.

— I år ställdes svensk räddningstjänst inför sina största uppgifter någonsin. Jag har aldrig sett ett sådant här år tidigare. Min bedömning så här långt är att vi har klarat den uppgiften, med de resurser vi har. Men vi måste samtidigt bygga upp resurser för ett läge där vi oftare kan hamna i så här extrema år. Klimatförändringarna pekar på det.

[/membership]

Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!