Du ska inte oroa dig, din kunskapsnivå är bara låg

Ytterligare en forskare rycker ut i försvar för Sverige. Det är tryggare nu än någonsin och oroar du dig beror det på att du är dålig på att bedöma statistiska risker och du har för låg kunskapsnivå. Detta lär vi oss av sociologen Hanna Sahlin-Lilja, när hon intervjuas av Sveriges radio. Hör även Daniel och Magnus resonera om denna sortens uttalande, ifall du är plus-prenumerant.

Magnus och Daniel resonerar i ämnet och ställer sig frågan om vi kanske överdriver läget i Sverige.

AKADEMIKERBLINDHET. Hanna Sahlin-Lilja är doktorand i sociologi vid Lunds universitet. Hon är bekymrad över att svenskar håller på och oroar sig över kriminaliteten i Sverige. Många är bekymrade och rädda. Det ska de genast sluta med eftersom allt egentligen är tryggade än någonsin.

Hanna vill inte att du oroar dig. Foto: Lunds universitet

— Kunskapsnivån är rätt låg. Folk har ofta en felaktig uppfattning. Vi har haft en brottsminskning under större delen av 2000-talet, samtidigt som den nationella trygghetsundersökningen visar att under samma period tror runt 80% att brottsligheten ökar, eller ökar kraftigt i Sverige. Det är inte en korrekt bild.

Tilltalet är direkt nedvärderande. Sahlin-Lilja sitter på kunskap eftersom hon är en högutbildad akademiker och på sitt trygga universitet har hon läst sig fram till att Sverige är tryggt. På samma gång håller den dumma svenska befolkningen på att oroa sig för gruppvåldtäkter, bilbränder, no-go zoner och annat. Det är bara kunskapsnivån som är låg. För under större delen av 2000-talet har brotten minskat. Eftersom journalisten inte ställer en enda kritisk fråga är det svårt att veta exakt vad hon menar men det spelar mindre roll. Hon har fel.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}