Rekordlåga vattennivåer i Lerum

I Lerums kommun är vattennivåerna historiskt låga på grund av mycket höga temperaturer och nästan ingen nederbörd. Kommunen uppmanar nu invånarna att spara på allt vatten de kan. Det är en överhängande risk att dricksvattnet helt enkelt tar slut. Hur länge klarar du dig utan vatten, och är du förberedd?

EGENANSVAR. Fler och fler börjar bli riktigt oroliga för sitt dricksvatten i Lerums kommun, där även undertecknad bor. Det började på allvar för snart två veckor sedan. Dricksvattnet visade sig ha förhöjda värden av e-colibakterier och man rekommenderade att vattnet kokades före förtäring.

I lokala Facebookgrupper var missnöjet stort. Vem ska betala för den extra elen som går åt? Varför gör kommunen inget? Jag betalar minsann skatt! Ni vet hur det brukar låta.

Själv tog jag det med ro. Delvis för att jag har en tålig mage som inte bekymrar sig över lite bakterier, men främst för att det inte är speciellt ansträngande att koka en kastrull vatten då och då. I den lokala affären tog snabbt mineralvattenflaskorna slut. En våg av oro drog genom kommunen.

Nu har det blivit betydlig allvarligare och vattennivåerna i de två sjöar som vi får vårt dricksvatten ur, börjar bli för låga. Om bara en vecka är nivåerna för låga för att ta vatten ur den ena sjön, och om tre veckor är det stopp även i den andra, berättar Emma Söderblom i ett pressmeddelande.

— Öxsjöns gräns når vi om en vecka. Stamsjöns gräns når vi om tre veckor.

Det innebär slut på vatten i kranarna om värmen fortsätter och vi inte får något regn. Prognosen två veckor framåt lovar sammanlagt 0,9 millimeter nederbörd, vilket egentligen inte är någonting.

Det blir fort allvarligt

Flera dunkar med rent dricksvatten, lagrat svalt och mörkt enligt alla konstens regler. Den billigaste livförsäkring man kan tänka sig.

En människa klarar sig runt två månader utan mat, men inte mer än några dagar utan vatten. Och de dagarna är frukansvärt plågsamma.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela krönikan.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}