Kravaller i Zimbabwe efter misstänkt valfusk

Sanna Hill på plats: "Kan Zimbabwes tappra, vita farmare uppfostra sina barn i denna stad kan jag stanna här i en vecka eller två."

Många hade hoppas på ett välbehövligt politiskt skifte i Zimbabwe då det för första gången på 38 år hölls ett val där internationella observatörer var inbjudna. När valresultaten idag började presenteras visade det sig dock att styrande ZANU-PF verkar gå mot en jordskredsseger. Många misstänker valfusk och missnöjet har urartat i kravaller och skottlossning. Tidningen Svegot har talat med Nya Tiders Sanna Hill som befinner sig mitt i händelsernas centrum.

BESVIKELSE. Den 30 juli genomfördes för första gången på 38 år val i Zimbabwe där internationella observatörer deltog. Många av landets invånare vill se en förändring. Ekonomin har, under före detta presidenten Robert Mugabe rasat på grund av de rasistiska landreformer som införts mot vita farmare.

I början av 2000-talet drevs vita bönder bort från sina ägor. En propagandakampanj uppmanade landets svarta befolkning att göra livet så svårt som möjligt för den vita befolkningen. Då det inte fanns några som kunde ersätta de vita bönderna blev många jordbruk stående obrukade med matbrist och ekonomisk kollaps till följd.

Oppositionspartiet Movement for Democratic Changes (MDC) har sagt att man vill ge tillbaka mark till de vita bönderna då det fastslagits i internationell domstol att det konfiskationerna var både olagliga och rasistiska.

Förhoppningarna om en förändring i Zimbabwe byttes dock ut mot besvikelse när valresultaten började komma in under onsdagen. Regerande Zimbabwe African National Union Patriotic Front (ZANU-PF) ser ut att gå mot en stor seger, något som förvånar och upprör invånarna. Misstankar om valfusk är stort och inte ogrundade. ZANU-PF med Mugabe som ledare fuskade sig till makten senast 2002.

Kravaller i huvudstaden

Nya Tider rapporterar nu om kravaller i huvudstaden Harare, där både Sanna Hill och Vavra Suk befinner sig. Både utanför hotellet där valkommisionen håller sina presskonferenser och ZANU-PFs högkvarter har det varit våldsamma protester. Brinnande bildäck har rullats in i byggnaderna och kravallpolis svarar med tårgas. Armén är på plats och det har förekommit skottlossning. En person rapporteras död.

Till Nya Tider säger Been Freeth, en känd talesperson för vita farmare att han misstänker att valresultaten inte är äkta.

— Om ZANU-PF vann en jordskredsseger, var är då folkmassorna som firar? På gatorna syns bara uppgivenhet eller ilska.

Sanna Hill mitt i oroligheterna

Sanna Hill på valdagen. Foto: Nya Tider

Sanna Hill befinner sig på plats som valobservatör och journalist. Tidningen Svegot kontaktade henne för en intervju om vad som händer och hur det kommer sig att hon är i Zimbabwe.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln och intervjun med Sanna Hill.
Testa en vecka för bara 19 kronor! Välj månadsprenumeration och använd rabattkoden svegot19

Nivå Pris  
Plus (Månad) SEK 99.00 per månad. Välj
Plus (År) SEK 995.00 per År. Välj
Plus (Livstid) SEK 9,995.00 nu. Välj
Vän av Svegot SEK 499.00 per månad. Välj

Läs mer om Svegot Plus

Redan prenumerant? Logga in!

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!