Manchesterbombaren “räddades” i Libyen av brittiska flottan

Tackade genom att mörda 22 – däribland 7 barn

I dag avslöjar Daily Mail att en då 19-årig Salman Abedi 2014 plockades upp utanför Libyens kust av det brittiska flottskeppet HMS Enterprise. Därefter flögs han “hem” till Storbritannien via Malta. Abedi hade då tagit ett sabbatsår från Manchester college för att åka till inbördeskrigshärjade Libyen, vilket säkerhetstjänsten visste.

FÖRRÄDERI. Rubriken på Daily Mails förstasida lyder “Sickening Act of Betrayal”, alltså “ett kväljande förräderi”, och läsaren får själv avgöra om det är Manchesterbombaren Salman Abedi eller de brittiska myndigheterna som avses. Hela sidan täcks av en bild på flottskeppet HMS Enterprise så det är öppet för tolkningar. En källa inom regeringshögkvarteret Whitehall säger:

– Att den här mannen begått ett sådant avskyvärt brott i Storbritannien efter att vi räddat honom från Libyen är en genomförrädisk handling.

Säkerheten och konsekvenstänkandet tycks ha fallerat på mer än ett plan. Säkerhetstjänsten MI5 ska ha känt till Abedis Libyenresa och övervakat honom, men en månad innan han återvände ska man ha stängt utredningen på grund av en förväxling av identiteter. Efter 2011, då brittiskfödde Salman Abedi och hans bror Hashems föräldrar återvände till Libyen för gott, besökte bröderna ofta landet. Men just under besöket 2014 ska situationen ha blivit extra orolig, och bröderna valde alltså att låta sig “räddas” och flygas tillbaka till Storbritannien via Malta. Salman Abedi återupptog därefter sina studier i företagsekonomi, innan han drogs in i en radikaliseringsspiral som slutade i förra årets blodbad, då han 22 maj utlöste en självmordsbomb under popsångerskan Ariana Grandes konsert på Manchester Arena. 22 människor miste livet, den yngsta var 8 år, den äldsta 51. Dussintals skadades svårt, en del blev av med armar och ben, många fick men för livet.

Tack för räddningen – här har ni en spikbomb

Detta var alltså Abedis tack till det brittiska samhälle som räddat honom från en krigszon – en ryggsäck innehållande en dödlig spikbomb. Högt uppsatta underrättelsekällor vill inte se det på det viset, utan understryker för Daily Mail att:

– Han var brittisk medborgare, så det var vårt jobb att se till så att han var trygg. Salman var en av många människor i sällskapet och vi var tvungna att evakuera honom. Han utgjorde vid den tiden inget hot och det var ett helt annat sammanhang.

Underrättelsekällorna insisterar på att Abedi självradikaliserades via YouTube under åren efter hemkomsten, inte medan han var nere i Libyen. Men huruvida Salman och Hashem Abedi verkligen bara befann sig i Libyen för att hälsa på familjen är högst oklart. Det finns uppgifter om att de slagits på jihadisternas sida mot Gaddaffi, något som inte skulle förvåna med tanke på att fadern Ramadan är en känd anhängare av terrorstämplade organisationen Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) och flyttade tillbaka till Libyen med det uttryckliga syftet att stötta gruppen.

Fadern och brodern greps

Efter Salman Abedis bestialiska dåd greps också fadern och förhördes inledningsvis om inblandning i dådet, men släpptes senare. Däremot sitter brodern fortfarande häktad, efter att ha gripits utanför Libyens huvudstad Tripoli dagen efter självmordsdådet i Manchester. De brittiska myndigheterna tror att han hjälpte sin bror med material till bomben, men det är osäkert om han kommer att utlämnas till Storbritannien, då han även är misstänkt för en mordkomplott mot den brittiske ambassadören i Libyen. Hashem Abedi sitter i ett specialfängelse för IS-män, tillsammans med runt 250 medfångar.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}