Slutet närmar sig för Julian Assange

Ecuadors president: Så småningom måste han lämna ambassaden

Wikileaksgrundaren Julian Assange har nu kommit ett steg närmare att bli vräkt från Ecuadors Londonambassad. President Lenin Moreno har uttalat sig om att Assange ”så småningom” måste lämna byggnaden.

AMBASSADFÅNGEN. Det var när president Lenin Moreno i går, fredag, besökte Madrid som han uttalade sig om Julian Assange. Han specificerade inte när det ska ske, men bekräftade att han har haft kontakter med den brittiska regeringen. På direkt fråga från nyhetsbyrån Reuters om Assange kommer att tvingas lämna ambassaden, svarade han:

– Ja, självklart ja. Men det ska skötas genom dialog.

– Att en person har varit internerad på det viset under så lång tid är ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Vi vill försäkra oss om att det inte råder någon fara för hans liv.

2012 steg Wikileaksgrundaren in på ambassaden och fick såväl asyl som medborgarskap i Ecuador. Men eftersom det hela tiden har funnits en häktningsorder på honom, har han inte vågat lämna ambassaden för att flyga till det sydamerikanska landet.

Stor press på nye presidenten

När Lenin Moreno valdes till president i Ecuador förändrades läget. Redan i mars stängdes hans internetuppkoppling av och de senaste veckorna har allt fler rykten florerat om att Assange kommer att lämnas över till brittiska myndigheter. Själv är visselblåsaren övertygad om att han då kommer att utlämnas till USA som misstänker honom för allvarliga brott i samband med läckandet av topphemliga dokument.

En människorättsaktivist vid namn Peter Tachell säger till RT att han tror att Ecuadors nya inställning beror på att de utsatts för press, troligtvis från USA.

– Att en president överväger att återkalla sådana skydd som kommer med medborgarskap och asyl är en mycket stor sak, det är ett mycket stort steg att upphäva rätten att skydda en ecuadoriansk medborgare.

Peter Tatchell kallar Julian Assange en hjälte som har dragit fram övergrepp från regeringar och militärer i ljuset, och att han absolut inte förtjänar fängelse. Men Washington är ute efter hämnd för att Wikileaks skämde ut dem, menar han. En dom skulle också vara avskräckande för andra framtida visselblåsare.

– Om någon som New York Times eller The Guardian hade publicerat sådan information tror jag inte de skulle riskera 30-40 år i fängelse i USA.

Källa RT
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}