JAS-plan bombar skogsbrand

Det desperata läget har gjort att man nu kallat in flygvapnet för att bekämpa bränderna. Tidigare idag fälldes en bomb över Älvdalens skjutfält av en JAS-39 gripen med god effekt.

BRANDKRIG. Det brinner över mer eller mindre hela Sverige och katastrofen har redan fått otroligt stora konsekvenser. Tyvärr är det ont om goda nyheter. Vädret fortsätter vara mycket varmt och torrt och imorgon förväntas rekordtemperaturer på 35 grader. Idag kan torråska, det vill säga åska utan regn, dra in över landet och förvärra läget ytterligare. Runt om i landet kämpar hjältar dygnet runt för att få kontroll på situationen men de har arbetat hårt och länge nu och till slut kan man inte arbeta längre. Även matrial och fordon slits hårt. Vi är på bristningsgränsen.

Till råga på allt finns det människor, eller vad vi skall kalla dem, som passar på att anlägga bränder.

Ännu har tack och lov inga dödsfall rapporterats men många har tvingats evakuera sina hem och kostnaderna kan snart börja räknas i miljarder kronor.

Bomb mot brand

Det brinner kraftigt på Älvedalens skjutfält. Då det finns en del odetonerad ammunition där och terrängen är mycket svårframkomlig har släckningsarbetet varit svårt. Den höga temperaturen på 30 grader sliter på manskapet.

Det finns dock fördelar med att branden är just på ett skjutfält. Klockan 12 idag släppte ett JAS-39 bombades en stor brand från tre kilometers höjd. Bomben träffade precis där det var tänkt.

Detta första försök gav goda resultat. Primärbranden släcktes och de omkringliggande eldarna påverkades inte negativt vilket förhoppningsvis innebär att man fortsätter bomba och nu i större skala. Alla de resurser som används i Älvedalen behövs på andra platser runt om i landet och det vore dumt att inte utnyttja denna unika möjlighet.

När en bomb detonerar förbrukar den mycket syre, syre som elden behöver. Att förvägra elden syre är ett av de mest effektiva sätten att släcka stora bränder. Det går fort, det är säkert, och det är relativt billigt.

Gör din plikt

Det börjar allt mer likna en krigssituation och att se flygplan fälla skarpa bomber förstärker bara den känslan även om det gör det i mycket gott syfte.

Nu gäller det att vi alla gör det vi kan för att hjälpa till. Anmäl dig till valfri frivilligorganisation om du inte redan gjort det. Spara på vatten! Köp inte vatten i affären i onödan, det kan finnas de som behöver det mer än dig.

På många håll i landet råder totalt eld- och grillningsförbud. Följ detta, om inte annat för att vara ett bra föredöme. Det spelar ingen roll om du kan grilla säkert. Risken är att du uppmuntrar någon mindre kunnig att tända sin grill. Flintasteken får vänta, nu gäller det liv eller död. Och, ser du någon som bryter mot förbudet säger du givetvis till på lämpligt sätt.

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!