Kritiskt läge för Julian Assange – riskerar utlämning

Ecuador överväger att upphäva hans asyl

POLITISK FÅNGE. På fredagen landade Ecuadors president Lenin Moreno i London, till synes för att delta i en handikappkonferens (presidenten är rullstolsburen sedan 1998). Det faktiska syftet tros dock vara att förhandla med den brittiska regeringen om ett eventuellt upphävande av Wikileaksgrundaren Julian Assanges asyl. Assange sitter sedan 2012 fast på Ecuadors Londonambassad, då han fruktar utlämning till USA, där han riskerar livstids fängelse eller till och med dödsstraff.

Enligt den respekterade webbtidningen The Intercept kan Ecuador komma att kasta ut Assange från ambassaden redan under den kommande veckan. Anledningen ska vara att Assange kommit att bli en belastning för Ecuador i relationerna med västmakter som Storbritannien, USA och Spanien. Spanjorerna ska ha blivit fruktansvärt uppretade på Assanges stöd till de katalanska separatisterna för några månader sedan, och det var också i den vevan ambassaden ströp hans tillgång till internet.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}