Varningsbrev från 1928 om växande islamism och vänsterns intresse för den

En doktorand vid Columbia-universitetet i USA tillgängliggjorde förra året ett brev som skickades till generalguvernören för franska Västafrika från koloniministeriet i Paris. Det handlade om den växande salafismen och kommunisternas intresse för denna rörelse. Brevet skrevs och skickades 1928 men är lika aktuellt i dag.

ISLAMISM. Att det inom islam finns en utbredd syn på plikten att skapa ett kalifat över hela planeten och att jihad, vare sig det sker fredligt eller med vapen, ofta är närvarande går inte att förneka. Sant är också att inte alla muslimer är intresserade av det och att det i somliga länder (Syrien) går alldeles utmärkt att jämka religioner och politiska intressen om ledarskapet är det rätta.

Det är också sant att det finns olika grenar inom islam och som Roger Scruton påpekar i boken Kultur räknas så har den intellektuella/kulturella storhetstiden med Avecienna, al-Ghazali och Averroës sedan länge försvunnit. De forna filosoferna måste godkännas av dagens muslimska präster och i Mellanöstern finns bara censurerade exemplar av deras verk i tryck. Till och med Tusen och en natt är stympad. Scruton menar att det skett (sker) ett kulturellt självmord i regionen. När filosofin förkastas återstår bara strävandet efter en likstel renlärighet:


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

 

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}