Knivmannen i Tyskland vägrar tala med polisen

Den 34-årige man av iransk härkomst som i går fredag gick till attack mot busspassagerare i Lübeck säger inte ett ord om varför han begick sitt hemska dåd.

LÜBECK. Eftersom man fortfarande inte vet om knivattacken har islamistiska motiv, utreds brottet av delstatspolisen och inte av säkerhetstjänsten BfV, Bundesamt für Verfassungsschutz, en av Tysklands tre underrättelsetjänster. Åklagaren Ulla Hingst har beordrat högsta sekretess i ärendet, och säger till tidningen Bild att det är oklart om det rör sig om ett terrordåd:

– Vi har inga indikationer på någon form av politisk radikalisering.

En del tidningsuppgifter gör gällande att mannen är född i ett annat land, men enligt Svegots källor är han född i Tyskland av iranska föräldrar. Han har gjort militärtjänst och passerade vid den tiden flera säkerhetskontroller. Inget i hans bakgrund talar för terror eller sympatier med Islamiska staten, IS.

Myndigheterna håller därför alla teorier öppna och laborerar exempelvis med möjligheten att det har att göra kärnvapenavtalet mellan Iran och EU eller sinnesförvirring på grund av personliga problem.

Ska muslimer alls bo i Väst?

Om det trots allt rör sig om islamisk terror finns det återigen skäl att varna för att över huvud taget låta muslimer bo i Väst. För då ser vi att det inte spelar någon större roll om personen ifråga har börjat sitt liv som ”integrerad”, velat hjälpa det europeiska landet i det militära, arbetat och skött sig – när som helst kan en muslim drabbas av ”sudden jihad syndrome” och få för sig att döda så många västerlänningar som möjligt. Eftersom islam inte ger någon annan garanti för att komma till paradiset än att döda ”otrogna”, kan han helt enkelt ha drabbats av religiösa grubblerier och ångest för att han tidigare har ”hjälpt” fienden Tyskland.

Eftersom mannen vägrar tala med polisen famlar man än så länge i mörkret. Huruvida husrannsakan hos mannen har gett dem några spår är oklart, eftersom sekretessen är i det närmaste total. Sekretessen sägs bero på hänsyn till mannens anhöriga, relation till främmande makt (Iran) men också för att ”inte skapa eller spä på negativa reaktioner mot migranter och utlänningar”.

Vad mannen hade i den pyrande ryggsäck han kastade på golvet i bussen innan han slet fram en kökskniv och högg ett flertal människor, är inte heller känt. En första analys säger att det var någon form av brännbart material, som dock inte brann ordentligt eftersom ryggsäcken var tillsluten och branden inte fick tillräckligt med syre för att ta sig. 14 personer skadades i attacken, varav två allvarligt.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}