Varför sa Ungern nej till FNs migrationsavtal?

Ungern backar som förväntat ur det FN-avtal som nyligen röstades igenom. Med fog misstänker man nämligen att själva grundprincipen för avtalet är något man inte vill gå med på. Var kommer dessa misstankar ifrån? Genom att läsa vad FNs generalsekreterare skriver om migration är det lätt att förstå Ungerns misstänksamhet.

FOLKUTBYTE. Det var stor entusiasm och applåder när FNs globala migrationsavtal röstades igenom förra veckan. Efter 18 månaders förhandling var nu avtalet klart: 23 mål, alla skrivna med syfte att förbättra situationen för migranter. Enigheten var stor då 192 av 193 länder röstade för förslaget och endast USA, som lämnade förhandlingsbordet redan i december, sa nej.

Experter och tyckare har jublat över avtalet. “En milstolpe”, säger man, då det är första gången FN samlat så många mål (eller krav?) angående migration i ett och samma avtal. De uppställda målen har som syfte att förbättra och förenkla laglig migration, försöka förhindra människosmuggling men även ge de länder som tar emot migranter bättre förutsättningar. Man vill även stärka skyddet för migranter genom att försöka förhindra att de sätts i förvar, misshandlas eller på annat sätt utnyttjas.

Avtalet som har mycket högt satta mål som är mycket generella och öppna för tolkning är inte bindande utan bygger på frivillighet.

FNs generalsekreterares inställning till migration

Ungern signalerade redan tidigt att de inte var nöjda med avtalet och hotade med att dra sig ur, något man också gjorde. Så varför drar sig då Ungern ur? Är det inte snällt och fint att hjälpa alla stackars fattiga migranter som vandrar runt jorden i hopp om att hitta en öppen famn som tar emot dem?

En ledtråd till Ungerns motstånd är vad FNs generalsekreterare António Guterres tidigare skrivit. Han har uppmanat regeringar runt om i världen att börja betrakta migration som “ett positivt, globalt fenomen”. I en insändare till The Guardian kommer han med tre förslag för att underlätta och hjälpa migranter.

“För det första måste vi förstå och förstärka fördelarna av migration, som så ofta försvinner i den offentliga debatten. Migranter bidrar med väldigt mycket både till sina värdländer och sina ursprungsländer. De tar arbeten när den lokala arbetskraften inte räcker till vilket leder till ett uppsving i ekonomin. Många är innovatörer och entreprenörer. Nästan hälften av alla migranter är kvinnor som vill ha ett bättre liv och fler arbetstillfällen.”

Nedvärderande syn på migranter

Att migranter tar arbeten som andra inte “vill ha” är till stora delar en myt, även om det finns sanning i det.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln och lyssna på Svegot resonerar.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}