Terrorattack på buss i Tyskland

Minst 14 skadade, varav två allvarligt

På en stadsbuss i Lübeck i norra Tyskland gick en muslimsk invandrare till attack mot passagerarna. Han slängde en pyrande ryggsäck på golvet och började sedan hugga människor med en kökskniv. Till sist rådde rena blodbadet på bussen.

LÜBECK. Minst 14 människor har skadats i vad man tror är en terrorattack, två av dem uppges ha allvarliga skador. I en buss som var på väg till den populära stranden i Travemünde gick en iransk man till attack mot sina medpassagerare. En man som just hade rest sig upp för att erbjuda sin sittplats till en äldre kvinna, knivhöggs i bröstet samtidigt som busschauffören stampade på bromsen.

En polisbil som befann sig i närheten var snabbt på plats och kunde övermanna och gripa den misstänkte terroristen. Enligt uppgifter är mannen från Iran och i 30-årsåldern. Obekräftade uppgifter gör gällande att det är Islamiska staten, IS, som ligger bakom attentatet.

Åklagaren Ulla Hingst lämnade förjande kommentar i eftermiddags:

– Ingenting kan uteslutas, inte heller att han har terroristbakgrund.

Pressen ökar på Angela Merkel

Tyskland har länge haft full beredskap efter flera dödliga islamistattacker. Angela Merkel har satts under hård press för sin invandringspolitik, vilken inte lär bli mindre efter dagens dåd.

Ögonvittnet Lothar H, 87, berättade för Luebecker Nachrichten:

– Passagerarna hoppade ut ur bussen och skrek. Det var hemskt. Och sedan bar de bort de skadade.

Hittills har inga av offren rapporterats döda.

Den dödligaste attacken i Tyskland hittills är lastbilsterrorn mot Berlins julmarknad i december 2016, då tolv människor dödades. Den gången var det den tunisiske asylsökaren Anis Amri som låg bakom dådet – han sköts till döds av italiensk polis när han dök upp i Milano fyra dagar senare. I juli 2017 sprang en palestinsk asylsökare in i en supermarket i Hamburg, dödade en person och skadade sex innan andra besökare övermannade honom. Även han hade islamistiska motiv.

IS bakom flera av attackerna

IS har tagit på sig ansvaret för ett antal attacker i Tyskland sedan 2016: Mordet på en tonåring i Hamburg, en självmordsbombare i Ansbach som skadade 15 personer och en yxattack på ett tåg i Bayern där fem människor skadades.

I juni 2018 berättade tysk polis att de hade avslöjat det som skulle ha blivit den första biologiska attacken i landet. De hade då gripit en tunisier som hade såväl det dödliga giftet ricin som bombmaterial i sin ägo.

Tysk säkerhetstjänst bedömer att det finns omkring 11 000 radikala islamister i landet, varav 980 är särskilt farliga och beredda att använda våld. 150 av dessa individer har gripits för olika brott.

Sedan 2015 har Angela Merkel släppt in mer än en miljon asylsökare i landet – en politik som har gjort uppstickarpartiet Alternativ för Tyskland till näst största parti i opinionsmätningarna, större än Socialdemokraterna.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}