Tommy Robinson kvar i fängelse

Robinson tvingas stanna kvar i fängelse ett tag till. Hans försvarare krävde att han skulle släppas på fri fot med tanke på den allt för snabba rättegången som gav honom 13 månader i fängelse. Domarna i fallet har sagt att de behöver betänketid och i slutet på juli får vi veta om Robinson släpps fri eller tvingas avtjäna hela sitt straff.

INLÅST. Den brittiske före detta EDL-ledaren och numera journalisten Tommy Robinson dömdes till 13 månaders fängelse efter att ha live-streamat utanför en rättegång. Domaren hade beordrat mörkläggning av fallet och Robinson greps på plats och fick en rekordsnabb rättegång. Det tog bara fem timmar innan processen genomförts och han skickades iväg för att börja avtjäna sitt straff.

Domen har överklagats och i går togs fallet upp i domstol. Robinson, som är åtalad under sitt riktiga namn Stephen Yaxley-Lennon medverkade via videolänk och lade flera gånger huvudet i händerna när hans fall diskuterades.

Jeremy Dein, Robinsons försvarare, sa att domen var “uppenbart överdriven” och påpekade även att Robinson mer eller mindre sitter i isoleringscell. Dein har haft svårigheter att kommunicera med sin klient eftersom det tagit lång tid att få honom eskorterad från cellen. Det är troligen för Robinsons egen säkerhet som han tvingas sitta isolerad då en mycket stor del av de andra intagna är muslimer som gärna skulle misshandla eller döda honom.

Dein krävde att Robinson genast skulle släppas fri. Delvis eftersom Robinson snart redan avtjänat två månader i fängelse men även på grund av den korta rättegången, för kort för att hinna bygga ett ordentligt försvar. Det fanns ingen anledning att göra den på så kort tid, hävdade han, och därför bör domen rivas upp.

Robinson får dock stanna kvar bakom galler ett tag till. Huvuddomaren i fallet, Lord Burnett, hoppas att ett beslut ska komma innan juli.

Stort stöd

Stödet för Robinson har varit massivt och förra helgen rapporterade Nya Tider från en av de många demonstrationer som hållits för att stödja honom. En tidigare demonstration samlade hela 30 000 personer. Under rättegången vinkade flera sympatisörer åt honom innan de blev eskorterade ut och utanför domstolen samlades en mindre grupp människor med plakat.

Många har oroat sig för om Robinson kommer att överleva sin fängelsevistelse, och det har till och med spekulerats i att han flyttats till ett fängelse med många muslimer för att makten helt enkelt vill bli av med honom. Så länge han hålls i isoleringscell bör han dock vara relativt säker.

Och stödet från hans supportrar når hela vägen in genom fängelseväggarna. “Jag älskar er”, lät Robinson hälsa i ett brev, där han även beskriver sorgen över att vara skild från sin familj.

Källa The Guardian
Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!