Statsministern kommenterar skogsbränderna

Svegot kommenterar kommentaren

Det är viktigt att släcka bränder när det brinner. Och det är bra att människor försöker släcka dessa. Regeringen ska även utreda hur det kunde gå så här illa, hävdar Stefan Löfven, och i framtiden ska det inte hända igen. Det är vädrets fel att det brinner men viktigast av allt: Det är inte det socialdemokratiska styrets fel. Utöver detta hade Sveriges statsminister inte mycket att säga för att lugna de oroliga medborgarna. I slutet av artikeln får du höra Daniel och Magnus resonera om presskonferensen. Har de blivit lugnade?

PLADDER. Alldeles nyss fick vi höra vad vår statsminister Stefan Löfven hade att säga om de allt fler och allt större skogsbränder som härjar i vårt land. Uppställd framför en brandbil i Ljusdal gjorde han, antar jag, sitt bästa för att lugna människors oro. Det lyckades nog inget vidare.

Läget är allvarligt, får vi veta. Bränderna sprider sig snabbt. Men Löfven vill understryka att det finns brandpersonal som hjälper till och gör en enorm insats. Han riktade även tack till alla de frivilligorganisationer som hjälper till.

Sverige håller ihop

“När det väl gäller håller Sverige ihop”, har en Röda Korset-arbetare sagt hävdar han, något man kan tycka är en olämplig formulering i dagens otroligt splittrade Sverige. Men man ska inte förvånas över att den socialdemokratiske ordföranden tar varje chans att få Sverige att framstå som något annat än det är, det vill säga enat.

Vi ska komma ihåg att det är varmt och torrt och därmed är släckningsarbetet mycket tungt. Resurser har kommit från andra delar av landet för att hjälpa där det är hårdast drabbat och Löfven tackar även dessa.

Brandläget är, givetvis, fortfarande mycket allvarligt. Femton bränder brinner utan kontroll och det är stor risk att de kommer att växa på mycket kort tid. Regeringen är beredd att göra allt som står i dess makt för att lösa situationen. Att få fram rätt resurser till dem som släcker bränderna är högsta prioritet. Försvaret har kopplats in och bistår med tre helikoptrar och 500 frivilliga, samt flygplan.

EU är en central del i släckningsarbetet

Sedan får vi veta att Europeiska unionen är en väldigt viktigt del i släckningsarbetet. Ja, utan EU hade nog hela Sverige brunnit upp för länge sedan. Men hjälp från gigantiska EU hjälper inte utan vi har även behövt släckningsmanskap och utrustning från Norge, som inte är medlem i unionen, samt Danmark.

— En mycket central del i det här arbetet är det samarbete som finns inom EU och som finns med våra grannländer. EU har hittills bistått med två flygplan, MSB har begärt ytterligare resurser och inrikesminister Morgan Johansson har efter det varit i direktkontakt med ansvarig kommissionär i EU och det har lett till att Frankrike lovat skickar ytterligare två plan till Sverige, och de väntas nå Sverige i dag. Norge har bidragit med åtta helikoptrar, Danmark skickar 22 brandmän med egen utrustning till Sverige för deltagande i släckningsarbetet här i Ljusdal och de ska enligt uppgift komma på plats i dag. Så samarbetet med våra grannländer fungerar mycket, mycket väl.

Statsministern fortsatte att prata om det extrema vädret. Det är mycket som talar för att vi behöver höja vår beredskap för mer extremt väder. Även om han inte uttryckligen säger det så vet vi vad socialdemokraterna tror: Kör inte bil, vite man. Då blir det torrt och börjar brinna.

Utlänningar mot brandflygplan

Plötsligt är det som brandmännen så länge varnat för högaktuellt, nu när katastrofen redan är här. Men Löfven gör sitt. Hans regering har startat en utredning


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln och lyssna på Svegot resonerar.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!