Sverige brinner och det börjar bli riktigt allvarligt

Det brinner över hela Sverige. Det brinner mycket, det sprider sig allt snabbare och innan en brand är släckt har nya uppstått. Jag är oroad, och hör även Magnus tankar om detta i Svegot resonerar som åtföljer artikeln.

KATASTROFLÄGE. Det är som bäddat för katastrof. En historiskt varm och lång sommar nästan utan regn har gjort markerna snustorra. Minsta gnista kan kan leda till katastrof. En slängd fimp, en glasskärva som fokuserar solens värme, en slarvigt släckt engångsgrill. I denna torka brinner det lätt, det brinner fort och det är svårt att släcka.

Just nu pågår inte mindre än 44 bränder där räddningstjänsten är inkopplad runt om i vårt rike. I Dalarna brinner ett område på 25 kvadratkilometer. I Gävleborg har flera fastigheter brunnit upp. Helikoptrar jobbar intensivt med att vattenbomba de värsta bränderna och nyligen anlände släckningsplan ifrån Italien för att hjälpa till. I morgon anländer förhoppningsvis även flygplan från Frankrike. Läget är desperat.

I Sveg hotas en viktig telemast av branden. Området har evakuerats. Södertälje, Norbotten, Uppsala, Örebro. Det brinner nästan överallt och många av bränderna är stora och inte under kontroll. Militären har kallats in och bistår med Herculesplan för transport av personal och materiel.

Flera bränder misstänks vara anlagda

Man vill tro och hoppas att detta katastrofläge bara beror på slarv och vädret. Tyvärr verkar det inte så. I exempelvis Mora misstänker man att flera av bränderna kan vara anlagda eftersom man har svårt att se naturliga orsaker till att de uppstått.

Det är vid denna typen av katastrofer som vi alla förväntar oss att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kliver in och gör sitt yttersta. Vi hoppas att de har beredskap för att skydda samhället.

Det hade de kanske haft om det inte varit så att flera helikopterförare gått på semesterDan Eliasson, chef för MSB och välkänd för att förstöra allt han tar i, lugnar dock oroliga medborgare.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln och lyssna på Svegot resonerar.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!