Libanesisk kvinna dömd till 8 års fängelse för att ha smädat Egypten

Mona el-Mazboh från Libanon åkte till Egypten på semester och upplevde såväl sexuella trakasserier som usla taxichaufförer. För att hon klagade på detta i en Facebookvideo har hon nu dömts till åtta års fängelse.

YTTRANDEFÖRBUD. I sin tio minuter långa video kallade Mona el-Mazboh Egypten för ett ”son of a bitch-country” [ungefär ett jävla skitland] och berättade att hon utsatts för sextrakasserier av två män. Hon refererade också till president Abdel Fattah al-Sisi när hon sa:

”Ni förtjänar allt vad Sisi gör mot er. Jag hoppas Gud skickar någon ännu mer förtryckande till er än vad Sisi är.”

Videon blev genast viral, trots att Mona el-Mazboh tog ner den ganska snabbt och samtidigt publicerade en förlåtvideo. Det hjälpte dock inte. I Egypten finns en lag som förbjuder ”förtal och förolämpningar av det egyptiska folket”, så strax innan den libanesiska kvinnan skulle lämna landet, greps hon.

Nu har hon dömts till åtta års fängelse för att ”medvetet ha spridit falska rykten som skulle skada samhället, attackerat religion och allmän anständighet”. Hennes advokat Emad Kamal lade i rätten fram bevis för att hans klient lider av depression och oförmåga att kontrollera sin ilska på grund av komplikationer i samband med en blodproppsoperation.

Domen har överklagats

Den hårda domen har överklagats och en ny rättegång ska hållas i slutet av juli. Att Mona el-Mazboh fick maxstraffet för detta brott tolkas av många som att Egypten har gått i helt fel riktning efter Arabiska våren som ledde till att president Hosni Mubarak avsattes.

Organisationen Human Rights Watch varnade nyligen för att Egypten i flera fall har slagit till mot journalister, aktivister och regimkritiker – trots att dessa framfört sin kritik på ett fredligt sätt. Flera av dem har åtalats och dömts i ”akutdomstolar” under täckmanteln att det handlar om terrorbrott.

Egyptiska kvinnor har dessutom åtalats för att ha skämtat om fel saker. Den populära sopsångerskan Sherine Abdel-Wahad dömdes tidigare i år till sex månaders fängelse och böter för att hon skojat om att vattnet i Nilen är så förorenat att folk hellre borde dricka flaskvatten. Domen överklagades och Sherine slapp fängelse, men dömdes att böta motsvarande drygt 5 000 kronor.

Förra året utsåg Thomson Reuters Foundation Egyptens huvudstad Kairo till den farligaste platsen på jorden för kvinnor.

Video med Sherine:

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}