JO: Fel att tvingas använda hbtq-frimärken

En man i häkte insåg att han var tvingad att använda hbtq-frimärken eftersom häktet inte erbjöd några andra motiv. Detta gick emot hans religion, då han anser att endast en man och en kvinna kan få barn, så han anmälde Kriminalvården till JO och fick rätt.

HOMOLOBBYN. I maj förra året anmälde en 60-årig man Kriminalvården i Luleå. Mannen som var häktad upprördes över att det endast fanns hbtq-frimärken i häktets varuautomat. Mannen som är troende ansåg att det skulle gå emot hans tro att sprida regnbågsfrimärket. I anmälan skriver mannen:

“Jag stödjer Guds vilja, och vill enbart ha frimärken som är kungliga eller neutrala.”

Kriminalvården hävdade att de bara “sett till frimärkets funktion”.

Nu ger Justitieombudsmannen mannen rätt. Det är en inskränkning i åsiktsfriheten att tvingas sprida hbtq-propaganda mot sin vilja. Även om JO inte riktar någon kritik mot Kriminalvården anser de, med rätta, att det inte borde vara några problem att ta fram frimärken utan politiska budskap.

Hbtq-lobbyn är mäktig

Det kan kanske låta som en underlig sak att reagera på. Är det verkligen så farligt om ett frimärke har regnbågsfärger?

Vid lanseringen av frimärket förklarade Postnords kommunikationschef varför de valt att börja sälja det.

— Genom att ge ut ett frimärke med Prideflaggan vill vi framhålla allas lika värde och styrkan i människors unika egenskaper och olikheter. Prideflaggan har så vitt vi vet aldrig återgivits på ett frimärke tidigare, och det känns därför extra roligt att det nu går att skicka fysiska kärlekshälsningar med Prideflaggan på till hela världen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela artikeln och lyssna på Svegot resonerar.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}