Det Farliga Folket

Folkvilja är populism och därmed farlig

Alltmer desperata tongångar ”till försvar för demokratin” hörs nu bland politiker och medier. Och de flesta tycker nog att det låter bra med en stark demokrati ­– problemet är bara att många av de förslag som förs fram går på tvärs mot densamma.

1984. Bland de mer hysteriska inlägg som framförts på sistone hittar vi i en kolumn av Madelaine Levy i Svenska Dagbladet. Redan rubriken säger det mesta: ”Så lätt kan Sveriges demokrati avskaffas.” Med andan i halsen skriver Levy indignerat:

”NMRs framfart i Almedalen är skrämmande – inte minst därför att den blottlägger demokratins bräcklighet. Hur väl skyddade är vi egentligen i Sverige mot ett auktoritärt eller rentav nazistiskt maktövertagande? I länder som Polen och Ungern har demokratiskt valda, nationalistiska ledare redan börjat inskränka de demokratiska rättigheterna.”

Ursäkta, men det är ju svårt att ta detta på allvar. Förutom att Levy tydligen placerar Nordiska motståndsrörelsen och Polens och Ungerns folkvalda regeringar i samma kategori, så verkar hon anse att Sverige står inför ett högst reellt hot att förvandlas till en diktatur i morgon dag. Nationalekonomen Tino Sanandaji tar sig för pannan, och skriver på Facebook:

”Enligt SvD riskerar den svenska demokratin avskaffas, eftersom 0.0001 procent av befolkningen är nazister.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!