Hur många tyskar behövs för att betala för en migrant?

Problemen i Tyskland är mer eller mindre identiska med dem i Sverige. Politikerna gör sitt bästa för att förleda medborgaren när det gäller frågor kring migration och särskilt gäller detta kostnader. En mycket informativ insändare i en tysk tidning gör dessa smärtsamt tydliga.

DYRT. Hur många politiker krävs det för att byta en glödlampa? Fem. En som skruvar och fyra som förnekar all inblandning. Hur många göteborgare krävs det för samma uppgift? Elva. En som håller i lampan och tio som roterar stegen.

Inte speciellt roliga historier men betydligt roligare än den insändare till Neue Zürcher Zeitung, som ställer sig frågan “hur många tyska arbetare behövs det för att finansiera en asylsökande?”

Elefanten i rummet

Insändaren kunde lika gärna ha varit publicerad i en svensk tidning. Likheterna är slående. Det tyska folket kräver svar från politikerna. Hur många invandrare ska tillåtas komma hit? Vad kostar de och vem är det egentligen som betalar?

“Man blir påmind om elefanten i rummet som alla ser men ingen vill tala om. Detta är möjligt eftersom ingen känner till elefantens rätta storlek. Kostnaden för flyktingmottagandet är spritt över många olika budgetar. Den som frågar staten om den totala kostnaden kastas in i en labyrint av statistik och ansvarsområden. Det är bara en enda siffra som inte verkar finnas: Den totala kostnaden för en tydligt definierad grupp människor.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}