Sjönöd eller migration – en avgörande skillnad

Att förklä något så att det verkar vara något det inte är, förgör själva fundamentet för en vettig diskussion om hur detta ska behandlas. Det är tydligt när det gäller de 450 strandsatta migranterna på Medelhavet.

FÄSTNING EUROPA. I skrivande stund befinner sig över 450 migranter strandsatta (jo, vi använder det uttrycket) på Medelhavet. Närmare bestämt befinner de sig på två fartyg tillhörande EUs gränsövervakningsbyrå Frontex. För tillfället ligger fartygen som två korkar i vatten och har ingenstans att ta vägen.

Migranterna lämnade Libyen i en träbåt och plockades under fredagen upp på maltesiskt vatten. Italiens inrikesminister Matteo Salvini har konstaterat att Italiens hamnar fortsatt är stängda och att fartygen bör sätta kurs mot Libyen eller Malta. Malteserna i sin tur säger nej och anser att fartygen bör ta sig till den italienska ön Lampedusa.

Kanske kommer Italien ta emot dem, säger källor inom regeringen, om andra EU-länder tar på sig att ta över ansvaret för migranterna. Om inte så är det stopp.

Självklart ska de till Libyen

Att det ens har uppstått en diskussion om detta visar hur skevt det är. För det finns inget egentligt alternativ till att migranterna ska tillbaka till Libyen, landet de seglade ut ifrån.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}