Vårdpersonal lever i livsfara

Sjuksköterskor, undersköterskor och läkare upplever hot allt oftare i sin yrkesutövning. De som ville hjälpa människor har nu i stället blivit måltavlor för de som skadar. Nu ställs krav på att Arbetsmiljöverket skapar rutiner för skyddade identiteter, skyddat boende och vakter för att inte de eller deras familjer ska råka illa ut.

SJUKT. Vårdpersonal. Jag tycker om ordet. Personer som känt sig kallade till något av de yrken som innebär att man tar hand om, vårdar och hjälper sjuka och skadade människor. Något djupt mänskligt – att vilja hela det som är trasigt. Att rädda liv och bota sjukdomar. Ett yrke som med all rätt omges av en viss hjältegloria.

Situationen för vårdpersonal har blivit kraftigt förändrad i Det Nya Trygga Sverige. Var tionde vårdanställd i Stockholms län har upplevt hot eller våld i sitt arbete. Man försöker lösa det genom att anonymisera namnbrickan och ta bort efternamnet.

I Malmö, Sveriges eget mångkulturella helvete, får personalen höra att de ska våldtas och dödas.

— Både patienter, antagonister, anhöriga eller kompisar uttalar hot, mordhot, hotar med kniv, och säger att man ska leta upp familjen, säger en anställd.

Man har tvingats anställa ordningsvakter för att skydda personalen men till och med ordningsvakterna säger att det är för farligt. Ordningsvakter vågar inte arbeta på sjukhus. Det är för farligt. Risken att bli knivhuggen är för stor. På ett svenskt sjukhus, om vi nu fortfarande räknar Malmö som svenskt, vill säga.

Vårdpersonal behöver vara anonym

Anna Rask Andersen oroar sig över vårdpersonalens säkerhet. Bild: Twitter

I Läkartidningen kan vi läsa om ytterligare ett förslag att skydda vårdanställda från hot, våld och trakasserier. Anna Rask Andersen är huvudskyddsombud vid Upplands allmänna läkarförening, och tycker det är orimligt att patienter kan få tillgång till fullständiga namn på all personal som varit inblandad i patientens vård.

— Jag ställer mig frågande till om man ens får göra så här enligt sekretesslagen. Jag anser att man borde tillämpa menprövning innan man tillåter direkt tillgång till den här typen av personuppgifter via patientens journal på nätet.

Att tejpa över sitt efternamn hjälper alltså föga eftersom patienten via nätet kan få fullständigt namn på vem som helst som på något sätt varit inblandad i fallet. I det gamla trygga Sverige tycker jag nog detta var en bra idé – det är viktigt att man som patient får veta vem som är inblandad i ens vård.

Förenat med livsfara

Nu lever vi tyvärr i Mångkulturella Sverige där detta är förenat med direkt livsfara, och många är oroliga, berättar Rask Andersen.

— Riskerna för hot och våld har tilltagit. Jag känner till att det finns vårdpersonal som är oroliga för både sig själva och för sina familjer, och det är väldigt enkelt att få fram ytterligare uppgifter om exempelvis bostadsadress och annat om man har tillgång till det fullständiga namnet.

Hon har tidigare försökt lyfta frågan men inte fått något gehör. Detta har utsatt vårdpersonalen för onödiga risker. I sin anmälan skriver hon:


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Kommentarer

Vi ger dig skriften gratis!

Skriv upp dig på Det fria Sveriges nyhetsbrev så skickar vi dig vår visionsskrift som PDF helt gratis (värde 99 kronor). Skriften har redan lästs av tusentals svenskar och lägger grunden för en framtid för ett fritt svenskt folk.

Det lyckades - vänligen kolla din inkorg för bekräftelse och skriften!