Ny HD-domare besvikelse för konservativa

Många hade hoppats på ett tuffare val

Det blev inte förhandsfavoriten Amy Coney Barrett som blev Donald Trumps kandidat till ny domare i USAs Högsta domstol. I stället nominerade Trump Washingtondomaren Brett Kavanagh, vilket många bedömare nu tror kan leda till skarpa politiska konflikter.

SUPREME COURT. Tidningen Svegot, i likhet med många kvalificerade bedömare, tippade in i det sista att Donald Trump skulle nominera den ultrakonservativa katoliken och tillika sjubarnsmamman Amy Coney Barrett till ny domare i USAs Högsta domstol. Men så blev det inte.

I stället aviserade man på måndagen att Trumps kandidat blir Washingtondomaren Brett Kavanagh, vilket kan innebära en del huvudvärk för sårbara demokratiska senatorer som står inför snara omval. Å ena sidan är det inte populärt att rösta fram en konservativ Trump-kandidat, å andra sidan sitter de dåligt till i Trumpvänliga stater inför kongressvalet i november. Bland tongivande konservativa var besvikelsen stor över att Trump inte vågade sig på att välja en mer “inspirerande” kandidat, som till exempel nämnda Amy Coney Barrett.

En ganska arg artikel

Exempelvis skriver garvade reportern David French i National Review att “det var ett säkert val och en missad chans”. I en ganska arg artikel i Washington Post skriver han:

“För ett kort ögonblick under eftermiddagen 9 juli övervägde konservativa den underbara möjligheten att de kanske skulle få se den bästa tänkbara versionen av president Trump – en man med viljan (och den rätta känslan för dramatik) att vara modigare än den genomsnittlige republikanske presidenten. Den bästa versionen av Trump hade nominerat Amy Coney Barrett till Högsta domstolen.”

“Skulle någon annan republikan ha haft modet att nominera en kandidat som så tydligt skulle elda på kulturkriget? Skulle någon annan republikan ha vågat krossa partiets nomineringsstandard genom att välja en sjubarnsmamma, frispråkig kristen och produkt av en ‘normal’, icke elitjuridikskola? Det grundmotiverande, elektrifierande valet fanns precis där, rakt framför honom.”

Valde att följa etablissemanget

“Sedan valde han att följa etablissemanget. Han valde en man som vilken republikansk president som helst kunde ha valt. Han gjorde säkrast tänkbara val: Domare Brett Kavanaugh i U.S. Court of Appeals for the District of Columbia Circuit.”

French fortsätter sitt resonemang med att Kavanaugh är en helt okej konservativ kandidat, som bland annat tagit tydlig ställning för yttrandefrihet och rätten att bära vapen. Men han återkommer till samma sak som många konservativa skribenter gjort under dagen – de hade hoppats på mer från Donald Trump.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}