Älska den kalla duschen!

Att känna det iskalla vattnet skölja över din kropp är till en början väldigt obehagligt men har mängder med positiva effekter. Förvisso hälsomässiga men även andra, kanske viktigare.

KALLDUSCH. För några år sedan började jag avsluta mina duschar med kallt, riktigt kallt, vatten. Exakt varför kommer jag strax in på. Det var obehagligt och lätt chockerande när man stod där och frustade, men jag märkte att det försatte hjärnan i ett betydligt mer vaket och fokuserat tillstånd. Jag fick en riktig energikick och det var stor skillnad från tidigare när jag klev ur duschen rödmosigt ångande och tröttare än när jag gick in. På denna tiden var det inte ovanligt att jag satte mig ned i duschen och helt enkelt somnade vissa morgnar. Något opraktiskt.

Min förkärlek för temperaturväxlingar har bara vuxit sedan dess. Numera vinterbadar jag frekvent och så fort jag blir inbjuden sitter jag i grannens bastu med tillhörande kallvattenbad. Varmt och kallt och varmt igen.

Hälsofördelar med kallt vatten

Att duscha kallt har visat sig ha många hälsofördelar. När kroppen utsätts för en plötslig temperaturförändring får blodkärlen jobba lite extra vilket är bra för hjärtat och kärlen. Blodkärlen du har i huden sluter sig samman för att spara in den livsviktiga värmen vilket leder till att mer blod når organen och hjärnan. Detta kan vara anledningen till att vissa depressioner verkar lindras av kallduschar. Hela hjärnan aktiveras och sänder därmed ut de ämnen som motverkar dåliga tankar. Detta har jag faktiskt märkt själv även om jag inte visste den medicinska orsaken. När man vrider om vattnet från varmt till kallt så tänker man bara på en enda sak – kylan. Allt annat rensas bort om än  tillfälligt.

Varmt vatten tenderar även att torka ut huden. Både huden och håret mår generellt bättre, och ser bättre ut, om man försöker undvika att endast duscha varmt. En engelsk studie utförd 1993 visade att de testpersoner som regelbundet duschade kallt hade ett förbättrat immunsystem.

Förr i tiden trodde man att en kall dusch kunde sänka lusten hos allt för pilska män. Det har visat sig vara helt fel. I stället ökar det testosteronproduktionen och därmed även den sexuella lusten, något som verkligen behövs bland västerländska män. Med ökad produktion av testosteron ökar även fruktbarheten, så om du som man vill skaffa barn (vilket du såklart vill) är det bara att lägga kalla duschar till din dagliga rutin.

Listan på hälsoeffekter, påstådda och bevisade, kan göras väldigt lång. Bättre muskeltillväxt, förbättrad sömn, bättre kontroll på dina känslor, och så vidare.

Ändå är det inte alls därför jag gör det.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

 

 

Via Art of Manliness Psychology Today Hackspirit
Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}