Kalabalik kring Brexit – utrikesminister Boris Johnson avgår

Kan inte acceptera Mays planer på "soft Brexit"

Brittisk politik kan just nu inte betecknas som något annat än fullständigt kaotisk – på måndagen kom beskedet att utrikesminister Boris Johnson tackar för sig och avgår i protest mot premiärminister Theresa Mays politik. Johnsons avhopp kommer bara några timmar efter att Brexitministern David Davis under natten avgått med buller och bång.

BREXITKAOS. Nu spekulerar brittiska medier kring huruvida Theresa Mays politiska karriär kommer att överleva det pågående palatsupproret. “Ett förödande slag för May”, rapporterar Daily Mail, och konstaterar att många tories i underhuset är rasande på vad man uppfattar som en “usel” Brexitplan. Det är inte uteslutet att fler ministeravhopp är att vänta, skriver tidningen. När Brexitministern David Davis avgick i natt, var det med orden att Theresa May “gett bort alltför mycket alltför lätt”.

När Boris Johnson under måndagseftermiddagen lämnade det chockartade beskedet att även han avgår, försökte man från Downing Street förstås hålla god min och skickade ut ett kortfattat pressmeddelande:

”I eftermiddags mottog premiärministern Boris Johnsons avskedsansökan. Hans ersättare presenteras inom kort. Premiärministern tackar Boris för hans arbete.”

Men många gör bedömningen att detta kan få ödesdigra konsekvenser för Theresa Mays politiska liv.

Laura Kuenssberg, politisk redaktör på BBC, menar att Boris Johnsons sorti förvandlat en “pinsam och svår situation till en potentiellt fullskalig kris för premiärministern”. Kuenssberg trycker på att Boris Johnson inte är en minister vilken som helst, utan en frontfigur i “lämna”-kampanjen, och att hans avgång kommer att tolkas som en utmaning om makten. Enligt en av Kuenssbergs källor har Theresa May nu i realiteten bara två val – dumpa sin avskydda Brexitplan eller tvingas se på medan den ena ministern efter den andra avgår och en regeringskris utbryter.

{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}