“Hatets pyramid” presenteras i Almedalen

I en ring av plaststolar samlades vi för att diskutera hur dysfunktionell koppling till sina föräldrar kan leda till folkmord. Ja, du läste rätt. En högst märklig fråga som bara överträffades av det märkliga resonemanget, men ändå värt ett besök.

FOLKMORD.  Det går snabbt från strul med föräldrarna i unga år till utrotning av ett folkslag, berättar föreläsaren för oss där vi sitter på plaststolar i en ring. Det är en minst sagt märklig blandning. Kraftigt överviktiga lesbianer, nervösa halvkommunister, regnbågsfärgade transpersoner, någon batikhäxa, ett gäng relativt normala personer och så jag.

Det är kanske inte konstigt att jag blev utstirrad även här. Man börjar vänja sig. Några ser på mig med skräck i blicken och då har jag inte konstigare kläder på mig än en svart skjorta och något trasiga jeans. Kanske är det frisyren, eller bristen på sådan, som avslöjar att jag inte är en i gänget. Kanske är det kängorna.

Seminarieledaren hälsar mig dock glatt välkommen, tar mig i hand och ber mig sitta ned. Vi ska nämligen samtala om ämnet, inte lyssna på det. Jag blir förvånad eftersom jag trodde att jag bara skulle titta på men jag pratar gärna och länge om detta, även i konstiga sällskap. Precis innan presentationen börjar kommer en ny person, något försenad, och ansluter sig till publiken. Ödet bestämde att det var ingen mindre än Dan Park. Bara en sådan sak.

Först gällde det dock att förstå sig på vad ämnet egentligen var. Det var inte helt lätt. Att ha en dysfunktionell anknytning är hur som helst början. Det är tur att jag faktiskt har pluggat psykologi för vad “dysfynktionell anknytning” innebär förklarades knappt alls. Vi kan mycket förenklat säga att det är det som uppstår om man inte utvecklar ett bra förhållande till sin mamma eller pappa under sina första år i livet. Detta leder i sin tur till en osäker identitet där man inte känner sig säker på sig själv eller andra.

Sedan gick det undan. Detta leder till en otrygg självbild där man undrar vem man själv och andra “egentligen” är. Sedan följer fördomsfulla attityder som gör att man hänger sig åt grupptänkande.

Jag insåg att nivån var lägre än jag ens kunnat gissa. Grupptänkande är ju en naturlig del av att vara människa. Det kan vara positivt eller negativt men inget som går att undvika.

Detta grupptänkande gör att man börjar begå fördomsfulla handlingar mot … Ja, det förklarades aldrig. Mot andra grupper, får vi väl anta. Att handla fördomsfullt mot grupper leder i sin tur till diskriminering och sedan kommer det.

Folkmordsdags

Det går fort i hockey.

Då var det dags för folkmord nämligen.


Du behöver ha Svegot Plus för att läsa hela den här artikeln.
Just nu kan du få första månaden för halva priset! Använd rabattkoden frimedia

Skaffa Svegot Plus nu

Svegot i sommarläge inför stor nylanseringLäs mer
+ +
{"cart_token":"","hash":"","cart_data":""}